Οικονομία

Ποιοι κλάδοι απειλούνται περισσότερο με λουκέτα και αλλαγή ιδιοκτησίας επιχειρήσεων

"Κανόνια" επιχειρήσεων, αλλαγές ιδιοκτησίας και διοικήσεων έρχονται για πέντε τουλάχιστον κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπου τα "κόκκινα" δάνεια πνίγουν κυριολεκτικά τις επιχειρήσεις.

Οι κλάδοι που βρίσκονται στο “κόκκινο” και εκπέμπουν SOS προκύπτουν ύστερα από μελέτη της εταιρείας McKinsey, που δημοσιεύεται στο Euro2day. Παραδόξως ο πρώτος και ο πλέον επισφαλής κλάδος είναι των ξενοδοχείων και του τουρισμού. Και λέμε παραδόξως γιατί πρόκειται για τον κλάδο που δοκιμάστηκε λιγότερο στα χρόνια της κρίσης και μάλιστα την τελευταία τριετία ο τουρισμός γνωρίζει αλματώδη άνοδο και κάθε χρόνο κάνει νέο ρεκόρ επισκεπτών και εσόδων.

Τα ξενοδοχεία λοιπόν σύμφωνα με την McKinsey έχουν προς τις τρεις συστημικές τράπεζες Πειραιώς, Alpha και Eurobank “κόκκινα” δάνεια ύψους 1,9 δισ, τα οποία μαζί με εκείνα προς την Alpha Bank (δεν συμμετέχει στην έρευνα) υπολογίζονται στα 2,1 δισ. ευρώ περίπου.

Στο χώρο της υγείας και των φαρμάκων τα δάνεια που έχουν “κοκκινίσει” ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών ανέρχονται επίσης στο 1 δισ. ευρώ περίπου, στη ναυτιλία σε 400 εκατομμύρια ευρώ, και στις ιχθυοκαλλιέργειες στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και το μάνατζμεντ για να βρεθούν λύσεις.
Στην περίπτωση που οι νυν μέτοχοι αδυνατούν ή δεν θέλουν να βάλουν νέα κεφάλαια, οι λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για εκείνες τις επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες (όσες δεν θα χαρακτηριστούν βιώσιμες κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο, αφού οι τράπεζες θα τραβήξουν την πρίζα και θα στερηθούν οποιαδήποτε σταγόνα ρευστότητας) είναι οι συγχωνεύσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, με άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις, η είσοδος νέου στρατηγικού επενδυτή με εισφορά κεφαλαίων και αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και του μάνατζμεντ.

Υστερα από την επιλογή μιας από τις προαναφερόμενες λύσεις, οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε ρύθμιση των παλαιών δανείων και σε νέο δανεισμό ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα