Οικονομία

Ποιοί λαοί της Ευρώπης πληρώνουν τους υψηλότερους φόρους

Τίποτε δεν είναι βέβαιο στη ζωή εκτός από το θάνατο και τους φόρους, είχε γράψει κάποτε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. Και οι πολίτες εκείνοι που πληρώνουν τους πιο υψηλούς φόρους είναι αυτοί των κρατών της βόρειας Ευρώπης.

Στην έκθεσή της για την φορολογία στην ΕΕ που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat αναφέρει ότι η Δανία είναι η χώρα με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή μεταξύ των 27, όπου η φορολογία αντιστοιχεί στο 47,7% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Τις επόμενες τέσσερις θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν η Σουηδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Φινλανδία, όπου τα φορολογικά έσοδα μόλις υπολείπονται του 44%.

Στο άλλο άκρο βρίσκεται η ανατολική Ευρώπη. Η Λιθουανία εξασφάλισε φόρους που αντιστοιχούν στο 26% του ΑΕΠ της, ενώ άλλες χώρες με φορολογικά έσοδα κατώτερα του 30% είναι η Βουλγαρία, η Λετονία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Η λεγόμενη φορολογική πίεση είναι επίσης αξιοσημείωτα χαμηλή στην Ιρλανδία (29%), που έλαβε διεθνή δανεισμό από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το 2011, όμως ο νέος φόρος ακινήτων που θα ισχύσει από αυτό το έτος αναμένεται να μεταβάλει την κατάσταση αυτή.

Ένας οικονομολόγος του ινστιτούτου ερευνών Bruegel εκτίμησε πως οι αποκλίσεις οφείλονται στις διαφορές των οικονομικών μοντέλων και των κοινωνικοοικονομικών συστημάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Ευρώπη, εξήγησε ο αναλυτής αυτός, “έχει διαφορετικά φορολογικά μοντέλα, με χώρες όπως η Ιρλανδία να εφαρμόζουν την αγγλοσαξονική προσέγγιση, των χαμηλών επενδύσεων στις δημόσιες υπηρεσίες και τη χαμηλή φορολογία, την ώρα που η Σκανδιναβία προσφέρει περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες έναντι υψηλότερες φορολογίας”.

Αν και το φορολογικό βάρος είναι υψηλό στη βόρεια Ευρώπη, οι αριθμοί καταδεικνύουν πως η τάση είναι πτωτική. Τα φορολογικά έσοδα της Δανίας μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2000, όταν ανέρχονταν στο 49,4% του ΑΕΠ της, ενώ αυτά της Σουηδίας μειώθηκαν από το 51,5% στο 44,3% τα τελευταία 11 χρόνια.

Ο μέσος όρος στην ΕΕ συνολικά επίσης μειώθηκε οριακά την ίδια περίοδο, στο 38,8% από 40,4% το 2000.

Ο φόρος κεφαλαίου ανερχόταν για την περίοδο της έρευνας μόλις στο 5,5% στην Λιθουανία, αλλά στο 44,4% στην Γαλλία. Ο υψηλότερος φόρος για τις επιχειρήσεις είναι ο γαλλικός (36,1%), ενώ ο κυπριακός μαζί με τον βουλγαρικό οι χαμηλότεροι, αμφότεροι στο 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλη η ζωή μας δόσεις! Φόροι, χαράτσια, απολύσεις στο Δημόσιο – Όλα όσα λέει το πολυνομοσχέδιο

Ένας νόμος για όλα τα μέτρα – 12 δισ. ο στόχος

Κατατέθηκαν τα νομοσχέδια σοκ για την Κύπρο – Στα 5,5 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες

Νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα – Πώς θα επηρεαστούν οι φόροι

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Τι ισχύει με 8ωρο και υπερωρίες
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Κεραμέως δίδει τη δυνατότητα σε όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί να εργαστεί έως 13 ώρες την ημέρα (κατ΄ εξαίρεση) σε έναν εργοδότη με προσαύξηση 40% στην αμοιβή
Group of people, female waitress working at cafe, wearing a protective mask. She is holding a trey with coffee cups 2
Διασπασμένη η ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ – Σενάρια για δύο ταχύτητες ανάλογα με τον κλάδο των εξαγωγών
Σε δύο μπλοκ έχουν χωριστεί οι χώρες της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθούν αμερικανικοί δασμοί δύο ταχυτήτων ανάλογα με τον κλάδο των εισαγωγών από την ΕΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ των αλιγάτορων» στο Οτσόπι της Φλόριντα
Σαφάρι της εφορίας σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραλίες – «Όπλα» οι νέες τεχνολογίες και οι αυστηρές ποινές για παραβάτες
Το ελεγκτικό πλέγμα καλύπτει χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ταβέρνες, beach bars και παραχωρήσεις παραλιών
Παραλία με ξαπλώστρες 2