Site icon NewsIT

Ποιοί μαζεύουν το χρήμα από τις αγορές

29.09.2014 | 10:13
Ποιοί μαζεύουν το χρήμα από τις αγορές

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα και η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα Inter-American Development Bank, έχουν αντλήσει 219 δισ. δολ. από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσα στο 2014, αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.

«Υπερεθνικοί» δανειστές μαζεύουν χρήμα ρεκόρ από τις αγορές

Εξαιτίας των επιπτώσεων της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι «υπερεθνικοί» χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν λάβει δάνεια ρεκόρ από τους διεθνείς επενδυτές.

η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank, η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα Inter-American Development Bank, έχουν αντλήσει 219 δισ. δολ. από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέχρι στιγμής στο έτος

Οι πανεθνικοί δανειστές, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank, η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα Inter-American Development Bank, έχουν αντλήσει 219 δισ. δολ. από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέχρι στιγμής στο έτος. Πρόκειται για το υψηλότερο μέγεθος στην ιστορία, όσον αφορά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Οι οργανισμοί που δημιουργήθηκαν για την διάσωση των κρατών της Ευρώπης τα οποία χτυπήθηκαν από την κρίση, καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου, αλλά οι τραπεζίτες τονίζουν ότι και οι παγκόσμιες αναπτυξιακές τράπεζες φροντίζουν να αξιοποιήσουν την τεράστια ζήτηση για υψηλής ποιότητας ομόλογα και δανείζονται μεγαλύτερα ποσά σε χαμηλότερα επιτόκια.

Οι υπερεθνικοί δανειστές συνήθως απολαμβάνουν ανώτατες πιστωτικές αξιολογήσεις ΑΑΑ χάρη στις πολυμερείς κρατικές εγγυήσεις που έχουν πίσω τους, και τα χρεόγραφα που εκδίδουν έχουν ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες και από τις εμπορικές τράπεζες με πολύ συντηρητικά επενδυτικά κριτήρια.

«Για τον επενδυτή σταθερού εισοδήματος, ο τομέας παραμένει εξαιρετικά ελκυστικός, καθώς συνδυάζει ανώτατες αξιολογήσεις με σταθερότητα τιμών, και τονώνεται από τα επιτόκια που συνεχίζουν να υποχωρούν στην Ευρώπη και να μην ανεβαίνουν αρκετά γρήγορα στις ΗΠΑ,» σχολιάζει ο Graham Pointer της Citi.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς, το ταμείο διασώσεων της Ευρώπης European Financial Stability Facility, ξεπέρασε το ρεκόρ που είχε θέσει το ίδιο για το μεγαλύτερο υπερεθνικό ομόλογο, όταν εξέδωσε χρεόγραφο 8 δισ. ευρώ το οποίο άντλησε παραγγελίες σχεδόν 12 δισ. ευρώ από τους διεθνείς επενδυτές.

Στην Αφρική, η αναπτυξιακή τράπεζα African Development Bank έχει αντλήσει 3,7 δισ. δολ. από πωλήσεις ομολόγων σε διεθνείς επενδυτές, το μεγαλύτερο ποσό σε πέντε χρόνια, και μάλιστα κλειδωμένο σε χαμηλότερα επιτόκι9α χάρη στην έκδοση μεγαλύτερων διαρκειών.

Τα επιτόκια που πληρώνουν οι δανειολήπτες όπως η ΕΙΒ, το «εργαλείο» χρηματοδότησης της Ε.Ε., έχουν επίσης υποχωρήσει, σύμφωνα με την RBC Capital Markets, εν μέρει επειδή το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί λόγω της μείωσης των ομολόγων που εκδίδουν αμερικανικοί οργανισμοί στεγαστικής πίστης, όπως οι Fannie Mae και Freddie Mac.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά υπερεθνικών χρεογράφων και ομολόγων που εκδίδουν άλλοι δανειστές του επίσημου τομέα θα συρρικνωθεί, καθώς οι χώρες που υποστηρίζουν αυξάνουν την οικονομική ανεξαρτησία τους. Τα προγράμματα χρηματοδότησης σε μια σειρά υπηρεσίες διαχείρισης δημοσίου χρέους που ανήκουν σε μεμονωμένες χώρες, έχουν ήδη περιοριστεί.

Ο Lee Cumbes της Barclays, αναφέρει ότι ο ρόλος της χρηματοδότησης του δημοσίου τομέα δεν προσελκύει πλέον την ίδια μεγάλη δημοτικότητα που είχε στο ζενίθ της κρίσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει χάσει την ελκυστικότητά του.

«Καθώς χαλαρώνουν οι οικονομικές συνθήκες, είναι φυσικό να βλέπουμε κάποια πτώση σε εκδόσεις από τον δημόσιο τομέα, όμως η προοπτική λιγότερης προσφοράς εντέλει τονώνει την δημοτικότητα των εκδόσεων και εξηγεί την μεγάλη ζήτηση.»

Διαβάστε επίσης:

Ξεμπλόκαρε το Κτηματολόγιο – Ποιοί κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητα τους

Προσοχή! Αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου το σύστημα καταβολής ΦΠΑ

Επανέλεγχοι στα οικονομικά των ασφαλιστικών Ταμείων ακόμη και σε βάθος δεκαετίας!

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή στο νόμο για τις απεργίες απαιτεί η τρόικα – ”Ανοίγουν” με το καλημέρα όλο το ασφαλιστικό!

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version