Μέχρι πρότινος όταν ακούγαμε το όνομα Νταλάρα, μας έρχονταν στο νου ένα - ένα χρόνια δοξασμένα.... Τώρα, όταν ακούμε το όνομα Νταλάρα μας έρχεται στο νου μόνο μια λέξη, "κούρεμα".
Ο κ. Charles H. Dallara είναι εκείνος που τα άκουσε για τα καλά χθες βράδυ από τον ίδιο τον Σαρκοζί. Στην ουσία τον είπε κύριο Κανένα, αφού πάνω στην οργή του του είπε ποιός είσαι; Δεν σε ξέρω!
Ποιός είναι όμως ο κ. Νταλάρα;
Είναι κατ΄ αρχήν εκείνος που εξ ονόματος όλων των τραπεζών διαπραγματεύτηκε το ύψος του κουρέματος.
Είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (IIF), και μάλιστα είναι σε αυτή την θέση από τον Ιούλιο του 1993. Το Ινστιτούτο αυτό εκπροσωπεί πάνω από 1000 παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου, είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την εκτέλεση των προγραμμάτων του Ινστιτούτου, υπό την καθοδήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πριν από αυτό είχε περάσει από πολλά και καλά “μαγαζιά” όπως λένε στην πιάτσα.
Ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan & Co (Ιούνιος 1991 – Ιούλιος 1993). Ήταν ο επικεφαλής των επενδύσεων Morgan και την εμπορική τραπεζική εργασία στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία. Είναι επίσης πρόεδρος Αναδυόμενες Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων του Morgan Markets, η οποία εξέτασε τις θέσεις κινδύνου που συνδέεται με το σύνολο των αναδυόμενων εμπορικών πράξεων στην αγορά Morgan.
Την δεκαετία του 1980, ο κ. Dallara υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στην Οικονομική Διεύθυνση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Διορίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Μπους στη θέση του Βοηθού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Σχέσεις Μάιος 1989 υπηρετεί στη θέση αυτή μέχρι τον Ιούνιο του 1991. Στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται διεθνή οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική, η G-7 το συντονισμό της πολιτικής, τη συναλλαγματική πολιτική, οικονομική απελευθέρωση της αγοράς και τις πράξεις των πολυμερών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Είχε επίσης υψηλόβαθμες θέσεις και επι προεδρίας Ρέϊγκαν.
Είναι από το Σπάρτανμπεργκ της Νότιας Καρολίνας, με πολλά πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, έχει καλές σχέσεις με πολλά πανεπιστήμια και το Tufts απ’ όπου αποφοίτησε ο Κώστας Καραμανλής μένει στην Βιρτζίνια και είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.
Μετά την σημερινή συμφωνία, μιλώντας εξ ονόματος του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με την Ελλάδα και χαιρέτησε την συμφωνία, την οποία εκείνος παρολίγον να σπάσει…
Αυτό θα πραγματοποιηθεί «με τη βοήθεια ενός επίσημου προγράμματος δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα (PSI) ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ», τόνισε.
Ο Νταλάρα υπογράμμισε ότι οι όροι του PSI αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τις «ενδιαφερόμενες πλευρές» προσεχώς και θα «τεθούν σε εφαρμογή άμεσα και δυναμικά».
“Οι παραχωρήσεις του ιδιωτικού τομέα ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της ευρωζώνης «θα επιτρέψουν τη μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ με στόχο αυτό να φθάσει το 120% το 2020”, επισήμανε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν η διαπραγμάτευση έφτασε στα όριά της – Σαρκοζί προς Νταλάρα: ποιος είσαι;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παπανδρέου: «Ο λαός θέλει αλλαγές, όχι εκλογές – Ας σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας»
Η νέα πρόταση των τραπεζών για το χρέος της Ελλάδας
“Διάγγελμα” Σαρκοζί στους Γάλλους – Τι θα τους ανακοινώσει