Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 ανήλθε σε 3,9% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι σε ευρώ ήταν 6.937 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η επίδοση προκάλεσε φυσικά την ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και τα “πυρά” της αντιπολίτευσης, με πρώτη την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πως ακριβώς αυτή η επίδοση οδηγεί στις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου.
Για το θέμα έκανε δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος: “Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2016.
Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%. Περισσότερο από 8 φορές δηλαδή πάνω από τον σχετικό στόχο.
Δεν έχουμε βεβαίως ούτε σκοπό ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας.
Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει:
Πρώτον, ότι οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν αδικαιολόγητες και υπερβολικές.
Δεύτερον, ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και πολλά αν όχι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό, αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης διαψεύδονται με πάταγο.
Και τρίτον, ότι οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων.
Επομένως τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν.
Έτσι το ερώτημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον θεωρητικού, αλλά άμεσου πρακτικού χαρακτήρα. Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα για:
– τη μείωση του ΕΝΦΙΑ,
– τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων,
– την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
– τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων,
– την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
– την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων;
Ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους μήνες όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους;
Βεβαίως αυτό αφορά αποκλειστικά τη Νέα Δημοκρατία, τα κομματικά της όργανα και τα στελέχη της.
Αυτό που αφορά εμάς είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία.
Πράγμα που για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα”.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση για το ζήτημα:
«Εάν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν καλά, κανείς δεν θα ζητούσε πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσίπρα οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα:
– Στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα άνω των 5 δις μόνο για το 2016.
– Στην εκτόξευση των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
– Σε μια γενικευμένη εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Σε λίγες μέρες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα φέρει στη Βουλή τις περικοπές των συντάξεων για πάνω από 1.000.000 Έλληνες και τη μείωση του αφορολόγητου, που πλήττει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Με αυτήν την Κυβέρνηση, η πορεία της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη:
– Πραγματική οικονομία σε ασφυξία, Ελλάδα σε ύφεση, κοινωνία σε απόγνωση.
– Η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση για να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης με γενναίες μειώσεις φόρων, περικοπές δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων».
Παρέμβαση έκανε η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συνεδρίαση του Ενιαίου πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα τόνισε: “Δυστυχώς για τη χώρα το υψηλό πράγματι πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 δεν είναι αποτέλεσμα μιας υγιούς προσπάθειας στην οικονομία, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξοντωτική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Δεν συνδέεται με την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όταν οι έλεγχοι το 2016 σημείωσαν ιστορικό χαμηλό.
Δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών πλησιάζουν τα 100 δις ευρώ, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία τα 18 δις ευρώ και τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύονται στα 110 δις ευρώ.
Με τέτοια προέλευση, δυστυχώς αυτές οι επιδόσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν. Σε κάθε περίπτωση το κεντρικό ζητούμενο της χώρας είναι η ανάπτυξη που μεταξύ των άλλων καθιστά ρεαλιστικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Θέμα όπου οι επιδόσεις της κυβέρνησης του κ Τσιπρα είναι πραγματικά θλιβερές. Αυτές οι επιδόσεις έφεραν το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων 9 δις ευρώ και αυτές κυρίως είναι ο λόγος που μπαίνουν οι συντάξεις κ το αφορολόγητο στην προκρούστεια κλίνη των πρωτογενών πλεονασμάτων”.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πήρε τη σκυτάλη από τη Φώφη Γεννηματά και με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: “Ας μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πλεόνασμα 3,9%. Έχει πολύ δάκρυ μέσα. Πολλούς φόρους και πολλές στερήσεις“.
Δείτε την ανάρτηση
Ας μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πλεόνασμα 3,9%. Έχει πολύ δάκρυ μέσα. Πολλούς φόρους και πολλές στερήσεις
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) 21 Απριλίου 2017
Το ΚΚΕ από την πλευρά του, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζει ως επιτυχία τα ματωμένα πλεονάσματα των περικοπών και της φοροληστείας, κρύβοντας ότι η πολιτική αυτή, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί με το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση στη βουλή.
Στην ουσία κάνει αυτό που έκανε παλιότερα η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους σήμερα αλλάζει ρόλους, ώστε από κοινού να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στην πολιτική χρεοκοπίας του λαού”.