Ο εφιάλτης του “κόφτη” ξύπνησε και πάλι μετά τις πληροφορίες για έσοδα του Ιουλίου που ήταν μειωμένα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή για έσοδα 4,8 δισ. Έναντι στόχου 5,3 δισ.
Όμως λίγο πριν τις εννιά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνει λόγο για έσοδα που ξεπερνούν τον στόχο κατά 105 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταμειακή ροή των εσόδων και τον Ιούλιο δεν δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους.
Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016, που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 777 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου.
Σε κάθε περίπτωση το 2016 θα πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης τον Μάιο του 2017.
Υπάρχει πάντως προβληματισμός καθώς η υπερφορολόγηση φέρνει πολλές φορές αδυναμία πληρωμών και έτσι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο αστοχίας.
Η αστοχία στα έσοδα θα σημάνει την ενεργοποίηση του κόφτη που ουσιαστικά θα σημάνει άμεση ενεργοποίηση μέτρων μείωσης δαπανών.
Σε ότι αφορά στο κράτος με τις δαπάνες να βρίσκονται ήδη στο ναδίρ η μείωση δαπανών θα αγγίξει πρώτα τη μισθολογική δαπάνη, γεγονός που ισούται με μείωση μισθών. Παράλληλα οι διαρκής ενίσχυση των ταμείων από τον κρατικό κορβανά θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο και έτσι θα μειωθούν και οι συντάξεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέτρα, ακόμη και νέους φόρους, ύψους κατ’ ελάχιστον 900 εκατ. ευρώ και μέγιστο 3,6 δισ. ευρώ, θα σηματοδοτήσει η ενδεχόμενη ενεργοποίηση του «μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού».
Ο κόφτης περιέχει τέσσερα διαφορετικά πακέτα μέτρων. Το ποιο από αυτά θα υλοποιηθεί θα εξαρτάται από την απόκλιση του στόχου
Το πρώτο πακέτο ενεργοποιείται αν υπάρξει απόκλιση 0,26% έως 0,75% από τον στόχο και προβλέπει μέτρα 900 εκατ. ευρώ.
Στο δεύτερο πακέτο, τα μέτρα ανεβαίνουν στο 1,8 δισ. ευρώ και η ενεργοποίηση γίνεται αν υπάρξει απόκλιση από 0,76% έως 1,25% του ΑΕΠ από τον στόχο.
Το τρίτο πακέτο προβλέπει μέτρα 2,7 δισ. ευρώ και εφαρμόζεται για αποκλίσεις από 1,25% έως και 1,75%, ενώ
Το τέταρτο πακέτο έχει κόστος 3,6 δισ. ευρώ και αφορά αποκλίσεις από 1,76% έως 2,25% του ΑΕΠ.