Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται ο νόμος που ορίζει τον τρόπο επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει αυτά να πληρούν, ένας νόμος στενός κορσές κυριολεκτικά που πέραν των τραπεζιτών με διεθνή εμπειρία, αποκλείει στελέχη από την υπόλοιπη οικονομία, καθώς και εκείνα που είχαν κάποια σχέση με την πολιτική τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Στην τράπεζα Πειραιώς κατά τη διαδικασία επιλογής του νέου διευθύνοντος συμβούλου ξέσπασε κυριολεκτικά “πόλεμος” ανάμεσα στον διεθνές Fund του Πόλσον το οποίο έχει το 9,5% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και με τους συμμάχους του φτάνει λίγο πάνω από το 20% και τους μετόχους που έχουν επικεφαλής τον πρόεδρο της τράπεζας Μιχάλη Σάλλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του Πόλσον είναι ο έλεγχος της τράπεζας και η τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου της δικής του επιρροής. Η πλευρά Σάλλα αντιστέκεται στα σχέδια και στην επίθεση Πόλσον (σημειωτέον στο παρελθόν είχε δώσει μεγάλη μάχη να κρατηθεί στην τράπεζα ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος, ο Άνθιμος Θωμόπουλος στέλνοντας ακόμα και επιστολή στην κυβέρνηση).
Οι πληροφορίες λένε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο ως αδύνατο να τα βρουν οι δύο πλευρές, όπως δείχνει και η κατάληξη που είχε τελικά η επιλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου ως νέου διευθύνοντος συμβούλου (ζήτησε η επιτροπή εποπτείας της ΕΚΤ να μην τοποθετηθεί στη θέση παρότι αρχικά τον είχε εγκρίνει).
Προς το παρόν υπάρχει μία εκεχειρία, πράγμα που φάνηκε από την επιλογή του Γ. Πουλόπουλου ως αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου (ήταν ανώτατος οικονομικός διευθυντής της τράπεζας), τον οποίο ψήφισαν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και μεταξύ αυτών βεβαίως και ο εκπρόσωπος του Πόλσον σε αυτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης, στο διοικητικό συμβούλιο συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου από τη σορτ λιστ που είχε δημιουργηθεί και όπως αναφέρουν πληροφορίες δεν αποκλείεται να επιλεγεί πάλι ο προηγούμενος υποψήφιος, δηλαδή ο Χρ. Παπαδόπουλος.
Όμως, στην Πειραιώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο “πόλεμος” ανάμεσα στη μειοψηφία του Πόλσον και την πλειοψηφία που εκφράζει ο Σάλλας θα συνεχιστεί, γιατί όπως υποστηρίζουν γνώστες της υπόθεσης οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τεράστιες, ως και αγεφύρωτες. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει να τελειώσει γιατί κάνει πολύ κακό στην τράπεζα και δυσκολεύει το έργο της διοίκησης.
Στην Εθνική το μεγάλο ζήτημα είναι η αντικατάσταση της προέδρου Λούκας Κατσέλη. Οι προσπάθειες και οι πιέσεις που ασκούνται στην επιτροπή εποπτείας των τραπεζών της ΕΚΤ για αλλαγή του νόμου ώστε να παραμείνει η Λούκα Κατσέλη φαίνεται πως τελικά δεν απέδωσαν, πράγμα που φάνηκε και από την ομιλία της ίδιας στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Στην ομιλία της η πρόεδρος της; Εθνικής επιτέθηκε με σφοδρότητα στους εμπνευστές του νόμου λέγοντας: «Ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο, ναι μεν προάγει και αναβαθμίζει τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα διοικητικό συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα, αλλά από την άλλη “ακρωτηριάζει” την αναγκαία σύνδεσή του με την πραγματική οικονομία και στερεί απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το διοικητικό συμβούλιο ως συλλογικό όργανο για να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις».
Και πρόσθεσε ότι «τα περιοριστικά αυτά κριτήρια επιβάλλουν στις ελληνικές τράπεζες ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο με μέλη διοικητικών συμβουλίων που θα προέρχονται από ένα στενό τραπεζικό πεδίο. Ένα τέτοιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης είναι μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό και θέτει σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο».
Στην Alpha Bank το ζήτημα είναι αν τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα είναι τρία, όπως ζητά η επιτροπή εποπτείας της ΕΚΤ ή τέσσερα όπως είναι σήμερα. Αν δεν δοθεί η άδεια για 4 μέλη που ζήτησε η τράπεζα, τότε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας θα πάψει να έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Τέλος, ο μέχρι της 29 Ιουνίου διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Σταύρος Λεκάκος, οδεύει κατά της πληροφορίες προς το Marfin Group του Ανδρέα Βγενόπουλου.