«Αιματοχυσία» στις αγορές σήμερα (07.03.2022) με τις τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο να βρίσκονται σε εκτός ελέγχου ανοδική πορεία, ενώ οι τιμές των μετοχών πραγματικά καταρρέουν.
Η εικόνα αυτή όπως είναι φυσικό προκαλεί πανικό στους επενδυτές και απόγνωση στους καταναλωτές, που βλέπουν ότι οι οικογενειακοί τους προϋπολογισμοί έχουν εκτροχιαστεί. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 320 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε μία ανάσα από τα 140 δολάρια του βαρέλι. Στο μεταξύ εκφράζονται φόβοι ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα θα παρουσιάσει νέα μεγάλη άνοδο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδικότερα αυτή την στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα 311 ευρώ η μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση 61,5% σε σχέση με την Παρασκευή. Το πετρέλαιο κινείται στα 127,5 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 8%, ενώ νωρίς το πρωί είχε φτάσει στα 139,13 δολάρια.
Στα χρηματιστήρια, οι επενδυτές ρευστοποιούν μαζικά τις μετοχές τους αναζητώντας, πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Στην Γερμανία ο δείκτης Dax υποχωρεί κατά 3,83% ή κατά 501 μονάδες. Ανάλογη εικόνα σε Παρίσι, Λονδίνο, Μιλάνο και Μαδρίτη.
Βασική αιτία της εικόνας αυτής, εκτός των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ρωσία είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken ότι οι ΗΠΑ είναι σε «πολύ ενεργές συζητήσεις με την ΕΕ» για την απαγόρευση ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κίνηση θα αποτελέσει σημαντική κλιμάκωση στην απάντηση της Δύσης στη Μόσχα μετά την εισβολή και θα έχει δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμούν οι Financial Times. Θα σήμαινε επίσης μια στροφή από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος είχε απορρίψει δικομματικές εκκλήσεις για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ένα εμπάργκο θα περιόριζε την παγκόσμια προσφορά και θα αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές.
Την περασμένη εβδομάδα, το Brent ανέβηκε 21% για να κλείσει στα 118,11 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 26% για να κλείσει στα 115,68 δολάρια, επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί από το 2013 και το 2008, αντίστοιχα, καθώς η Ρωσία δυσκολεύεται να πουλήσει πετρέλαιο εν μέσω κυρώσεων, ενώ η ίδια ναρκοθετεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που θα μπορούσε να απελευθερώσει ποσότητες για τη διεθνή αγορά.
«Το Ιράν ήταν ο μόνος πραγματικός πτωτικός παράγοντας στην αγορά», δήλωσε ο Amrita Sen, συνιδρυτής του think tank Energy Aspects.
Η Ρωσία εξάγει περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς. Ορισμένοι όγκοι πετρελαίου του Καζακστάν που περνούν από ρωσικά λιμάνια αντιμετώπισαν επίσης δυσκολίες.
Το Ιράν θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να αποκαταστήσει τις ροές πετρελαίου ακόμη και αν κλείσει η πυρηνική συμφωνία, είπαν αναλυτές.
Εκτιμήσεις για τιμή της βενζίνη στα 2,2 ευρώ το λίτρο
«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή.