Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Πολιτικό κόστος και Κύπρος τρόμαξαν το Χρηματιστήριο – Οι αγοραστές κράτησαν τις 900 μονάδες

Πολιτικό κόστος και Κύπρος τρόμαξαν το Χρηματιστήριο – Οι αγοραστές κράτησαν τις 900 μονάδες

Επεσαν κορμιά στο ελληνικό χρηματιστήριο και άφθονο ήταν το ….αίμα που κύλησε. Ομως, και οι ηττημένοι έχουν ένα λόγο να παρηγοριούνται αφού ο γενικός δείκτης έκλεισε πάνω από το όριο των 900 μονάδων και συγκεκριμένα στις 906,97 μονάδες. Αυτό σημαίνει πτώση 2,80%.

Το χρηματιστήριο άνοιξε με μικρή άνοδο. Ομως, αυτό δεν κράτησε παρά ελάχιστα λεπτά. Πολύ σύντομα πέρασε σε αρνητικό έδαφος και λίγο μετά τις 11 η πτώση ξεπέρασε και το 5%.

Οι λόγοι που κυκλοφορούσαν στα χρηματιστηριακά γραφεία ήταν ουσιαστικά δύο. Στο πάγιο πλέον πολιτικό κόστος που μπορεί να σημάνουν οι πρόωρες εκλογές κατά την εκτίμηση των επενδυτών και το ποίο τους φοβίζει αφάνταστα αφού -όπως λένε- είναι πολύ πιθανό πλέον να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκε και ο παράγων Κύπρος.

Η επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνδυασμό με την αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ο εκνευρισμός που της τουρκικής ηγεσίας και ιδίως του διδύμου Ερντογάν – Νταβούτογλου εξαιτίας της απομόνωσης, φοβίζουν τους επενδυτές. Και όχι άδικα, αφού το νεοοθωμανικό μεγαλείο των Ερντογάν- Νταβούτογλου δεν αποκλείεται σε περίπτωση κρίσης στο νότο της χώρας να βρει διέξοδο προς δυσμάς, πράγμα που ιστορικά το έχουμε δει αρκετές φορές.

Οι δύο αυτοί παράγοντες ωθούν τους ξένους επενδυτές στην έξοδο από το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Κι΄αυτή παίρνει χαρακτηριστικά πανικού και χιονοστιβάδας εξαιτίας της ρηχότητας της αγοράς η οποία οφείλεται στην απουσία σοβαρών Ελλήνων θεσμικών επενδυτών με στρατηγική και δύναμη πυρός, που θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν αυτόνομα και να απορροφήσουν τις πιέσεις που πηγάζουν από την άτακτη έξοδο των ξένων.

Το αποτέλεσμα ήταν το μίνι κραχ ως τις δύο το μεσημέρι όταν οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν να υποχωρούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10%.

Το τελευταία δίωρο έγινε σκληρή μάχη πέριξ των 900 μονάδων που τελικά κατάφεραν να υπερασπιστούν οι αγοραστές. Ετσι υπέστησαν μία μεγάλη μεν αλλά …έντιμη ήττα.

Τη μεγαλύτερη πτώση από τις τράπεζες είχε η Alpha Bank με 6,43% παρότι τα stress tests την ανέδειξαν καλύτερη ελληνική τράπεζα. Ακολούθησαν η Εθνική με 5,5%, η Eurobank με 5% και η Πειραιώς με 3,36%.

Ο ΟΠΑΠ στη δημοπρασία έσωσε εν μέρει την παρτίδα περιορίζοντας τις απώλειες στο 3,75%. Ο ΟΤΕ υποχώρησε 2,03%, ενώ η ΔΕΗ από τα “βαριά χαρτιά” είχε τις μικρότερες απώλειες με 0,58%. Αντίθετα θετικά, έστω και με πολύ μικρή άνοδο 0,06%, έκλεισε η ΕΕΕ.

Ο τζίρος κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και έφτασε στα 186 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε