Πέμπτη, 7 Νοε.
16oC Αθήνα

«Πονοκέφαλος» σε Ελλάδα και Ευρώπη από την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου – Βρίσκεται σε χαμηλό 20 ετών

«Πονοκέφαλος» σε Ελλάδα και Ευρώπη από την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου – Βρίσκεται σε χαμηλό 20 ετών

Ένα ακόμη πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, μέσα στον ορυμαγδό των τελευταίων μηνών. Αυτό ακούει στο όνομα ισοτιμία ευρώδολαρίου που χθες βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών, ενώ βαδίζει ολοταχώς προς το 1 προς 1, κάτι που έχει να συμβεί από το μακρινό 2002.

Η ισοτιμία σημείωσε νέα πτώση πάνω από 1% και βρέθηκε στο 1,0379, ενώ από την έναρξη του πολέμου μέχρι και σήμερα οι απώλειες υπερβαίνουν το 8%, ποσοστό που είναι εξαιρετικά υψηλό για ισοτιμίες νομισμάτων.

Εν πολλοίς βέβαια δεν είναι παράλογη η εξέλιξη αυτή και αυτό διότι οι συνέπειες του πολέμου είναι πολλαπλάσιες στην Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ. Και αυτός είναι βασικότερος λόγος που το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου. Ο φόβος της ύφεσης πλανιέται πάνω από την γηραιά ήπειρο.

Για την Ελλάδα οι συνέπειες ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερες αφού ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών της γίνεται σε δολάρια και βέβαια πληρώνεται σε ευρώ. Κάτι ανάλογο γίνεται και με το υγροποιημένο φυσικό αέριο που έρχεται από τις ΗΠΑ.

Κατά συνέπεια, αυξάνεται η κατά πολύ δυνητικά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Μόνο από τα καύσιμα το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί κατά τουλάχιστον κατά 1,5 δις τον μήνα.

Ως γραμμή άμυνας η ΕΚΤ ίσως προχωρήσει άμεσα στην αύξηση των επιτοκίων, που αφενός ίσως φέρει ισορροπία στο μέτωπο, ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, όπως έκανε η Fed πριν λίγο καιρό. Βέβαια μία τέτοια κίνηση θα επιβαρύνει τους δανειολήπτες που σήμερα απολαμβάνουν ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Η κατάσταση πάντως στις διεθνείς αγορές δεν είναι καθόλου καλή το τελευταίο χρονικό διάστημα με ισχυρές πιέσεις τόσο στις αγορές μετοχών, όσο και ομολόγων. Ειδικά στην τελευταία έχουν στην κυριολεξία τα πάνω κάτω. Για παράδειγμα η Γερμανία που μέχρι προσφάτων δανειζόταν στην 10ετία με αρνητικό επιτόκιο, σήμερα η απόδοση είναι πάνω από 1%, σχεδόν διπλάσια από αυτή που είχε η Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, η οποία να σημειωθεί, ότι ούτε είχε, αλλά ούτε και έχει επενδυτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους.

Σε ότι αφορά τα χρηματιστήρια οι μετοχές βρίσκονται σε κάθετη πτώση. Χθες προς το τέλος της συνεδρίασης στην Νέα Υόρκη συρρικνώθηκαν οι ζημιές που κατέγραφαν οι δείκτες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Η προσπάθεια κάποια στιγμή για ανάκαμψης δεν είχε διάρκεια.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά μονάδες 103,81 μονάδες ή 0,33%, στις 31.730,30 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 5,10 μονάδες ή 0,13%, στις 3.930,08, ενώ o τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης των 6,73 μονάδων ή 0,06%, στις 11.370,96.

Ο S&P 500 κατέγραψε έτσι νέο χαμηλό για το 2022, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο σε έδαφος bear market, αφού βρίσκεται περί το 19% χαμηλότερο από το πιο πρόσφατο υψηλό του, ενώ για τον Dow Jones επρόκειτο για την έκτη συναπτή συνεδρίαση απωλειών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις