Site icon NewsIT

Πως από τον ορυμαγδό Grexit περάσαμε στη μπλόφα της Μέρκελ

12.01.2015 | 19:10
Πως από τον ορυμαγδό Grexit περάσαμε στη μπλόφα της Μέρκελ

Από την εποχή που ο Βίλεμ Μπούιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi Group εμπνεύστηκε τον όρο Grexit κύλησε πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες.

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ευρωζώνη προεξοφλούσαν δημοσιεύματα λιγότερο ή περισσότερο έγκυρα του διεθνούς Τύπου, δηλώσεις οικονομολόγων, τραπεζιτών, αναλυτών, πολιτικών, αξιωματούχων διεθνών οργανισμών και διάφορων μαϊντανών για μία …χούφτα δημοσιότητας.

Τελικά στην πρώτη φάση η Ελλάδα γλίτωσε την έξοδο σε πείσμα της …Κασσάνδρας. Μάλιστα φτάσαμε στο αντίθετο άκρο και λίγο μετά την έξοδο στις διεθνείς αγορές την περασμένη άνοιξη, οι προηγούμενες Κασσάνδρες άρχισαν πλέκουν το εγκώμιο της Ελλάδας και να μηδενίζουν τον κίνδυνο ενός Grexit.

Αρκεσε η κόντρα με την τρόικα, η προκήρυξη των εκλογών και με αφορμή δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ασάφειας του προγράμματός του για να επανέλθουν τα σενάρια του Grexit στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Δειλά-δειλά πριν από τις εκλογές για Πρόεδρο Δημοκρατίας, αλλά με μεγαλύτερη σφοδρότητα μετά την προκήρυξη εκλογών επανέρχεται το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Την αρχή κάνουν αγγλοσαξωνικά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν γερμανικές εφημερίδες και ιστότοποι που επιτίθενται με μεγαλύτερη ένταση και αιχμηρή ρητορική. Τα τελευταία τροφοδοτούνται από δηλώσεις, διαρροές, υπεκφυγές και υπονοούμενα μελών της γερμανικής κυβέρνησης, ακόμα και της ίδια της Μέρκελ, για να φτάσουμε ύστερα από υποχώρηση του θερμομέτρου κάποιοι να κάνουν λόγο ακόμα και για μπλόφα της Μέρκελ.

Πρώτη περίοδος: Η αγγλοσαξωνική επίθεση

Το BBC φαίνεται σαν να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα, παρότι την περίοδο αυτή το πιο δραστήριο μέσο είναι το πρακτορείο Bloomberg,
Στις 29 Ιανουαρίου το BBC σε δημοσίευμά του βάζει τον τίτλο “Επιστρέφει το φάντασμα του Grexit”. Στο κείμενο που υπογράφει η οικονομική συντάκτριa Linda Yueh υποστηρίζεται ότι: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές και παραμείνει πιστός σε όσα υποσχέθηκε κατά των προγραμμάτων λιτότητας τότε επανέρχεται το ενδεχόμενο της διάσπασης του ευρώ».
Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε. Το CNN συνεχίζει την επίθεση σαλπίζοντας SOS και υποστηρίζοντας ότι “τα πλάνα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αποχώρηση από την Ευρωζώνη”.
Λάδι στη φωτιά ρίχνει και ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε δηλώνοντας ότι “όποια κι΄ αν είναι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προκατόχων της”.
Το σκηνικό έχει στηθεί. Η International Capital Strategies και το CNBC κάνουν λόγο για τριπλασιασμό του κινδύνου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ η J.P. Morgan βλέπει ως πιο πιθανό σενάριο τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ για το χρέος.
Ομως, η εκτίμηση αυτή της αμερικανικής τράπεζας δεν καθησυχάζει κανένα. Το Bloomberg σε δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι “η επαναδιαπραγμάτευση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και θα αποτελέσει πραγματική δοκιμασία για την ΕΕ”.
Μάλιστα παραθέτει τις απόψεις του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας Berenberg στο Λονδίνο Holger Schmieding ο οποίος υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα δεν μείνει σε πρόγραμμα ή αν απλώς οι αγορές πιστέψουν ότι η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε κάποιου είδους πρόγραμμα τότε η οικονομική κρίση και «συμφορές» θα επιστρέψουν.
Πιο επιθετικός ο αγγλικός Guardian δεν μασάει τα λόγια του και παραθέτοντας δήθεν τις αγορές τιτλοφορεί “Αφήστε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ”.
Το κρεσέντο συνεχίζεται με το Spiegel να υποστηρίζει ότι το Grexit είναι διαχειρίσιμο, το Business Insider να τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ και την ισπανική El Pais να προειδοποιεί πως το Grexit σημαίνει φτώχεια.

Οι Γερμανοί παίρνουν το παιχνίδι στα χέρια τους

Οι δηλώσεις των πολιτικών του Βερολίνου και οι διαρροές δίνουν τροφή στις γερμανικές εφημερίδες να πάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών δεν αποκλείει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παρότι όπως διευκρινίζει δεν θα το ήθελε.
Εχουν προηγηθεί δημοσιεύματα στη Bild, τη Handesblatt σύμφωνα με τα οποία η Μέρκελ θα δείξει την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα και οι Γερμανοί έχουν ήδη αρχίσει να υπολογίζουν το κόστος του Grexit.
Το κόμμα της Μέρκελ σκληραίνει τη στάση του αφού στελέχη του δηλώνουν πως δεν θα δοθεί καμία έκπτωση στην Ελλάδα, τροφοδοτώντας έτσι τα σενάρια της εξόδου τα οποία το Bloomperg παραθέτει σε σημείο που οδηγεί ελληνικά μέσα να τιτλοφορήσουν “Φρενίτιδα Grexit στο Bloomberg”.
Παρά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι δεν θα υπάρξει Grexit και τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς οι FT υποστηρίζουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για ένα Grexit.
Στο κλίμα αυτό η Die Welt δεν χάνει την ευκαιρία να χαρακτηρίσει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πυρηνική καταστροφή για το Βερολίνο.

….Και οι μετριοπαθείς

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιέρκι Κατάινεν εμφανίζεται ψύχραιμος δηλώνοντας πως η συζήτηση για το Grexit αποτελεί χάσιμο χρόνου.
Το μήνυμα επαναλαμβάνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δηλώσεις εκπροσώπου της επικαλούμενη άρθρο της συνθήκης που δεν προβλέπει ρήτρα εξόδου από το ευρώ.
Σιγά – σιγά πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi Group, ο Βίλεμ Μπούιτερ κάνει λόγο για μπλόφα της Μέρκελ με το Grexit.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας αρχικά ο οποίος ζητά αυτοσυγκράτηση από τη Γερμανία και στη συνέχεια ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος δηλώνει ότι πρέπει να αφήσουμε ήσυχους τους Ελληνες να ψηφίσουν.
Παρά το χαμήλωμα των τόνων γκάλλοπ δείχνουν πως το 61% των Γερμανών και το 44% των Αυστριακών λένε ναι στο Grexit, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις.
Τέλος, αξιοπρόσεκτη είναι η εκτίμηση του αρθρογράφου της Wall Street Journal Σάιμον Νίξον ο οποίος υποστηρίζει ότι το Grexit μπορεί να προέλθει ακόμα και από ένα ατύχημα.
Πάντως, αξίζει να επισημανθεί πως με την πάροδο του χρόνου πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version