Χρήματα και έμφαση δίνει η κυβέρνηση στη Δυτική Μακεδονία ώστε να μην υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της μετάβασης από τη «μονοκαλλιέργεια» λιγνίτη των προηγουμένων δεκαετιών και να μπορέσει να αναπτυχθεί και να κρατήσει τους εργαζόμενους στο έδαφός της.
Μιλώντας στο Balkan Energy Forum, ο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έλαβε χρηματική βοήθεια μέσα από το σχέδιο που κατέθεσε για την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, πως «η Ευρώπη μας παρακολουθεί και πρέπει να πετύχουμε να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας».
Ανέφερε επίσης ότι «η Δυτική Μακεδονία λαμβάνει από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το 67% των πόρων ενώ για την περίοδο 2021 – 2027 έλαβε αυξημένο ΕΣΠΑ ύψους 394 εκατ. ευρώ». Παράλληλα τρέχει κι ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης για την Δυτική Μακεδονία ύψους 126 εκατ. ευρώ.
Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε και η πρόσκληση για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, όπου κατατέθηκαν 840 επιχειρηματικά σχέδια ύψους 72 εκ. ευρώ, στο οποίο η Δυτική Μακεδονία έχει 619 σχέδια με προϋπολογισμό 52 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια, προβλέπεται δημιουργία 1600 νέων θέσεων εργασίας εκ των οποίων οι 1197 αφορούν την Δυτική Μακεδονία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας ότι η εποχή των επιδοτήσεων έχει περάσει πλέον ανεπιστρεπτί αφού οι καταναλωτές δεν μπορούν να επιβαρύνονται άλλο. Μοναδική εξαίρεση είναι οι λιγνιτικές περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, καθώς υπάρχουν ειδικές συνθήκες και χρειάζεται να στηριχθούν.
Αντίστοιχα, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι ο μετασχηματισμός της περιοχής φαίνεται ήδη μέσα από ιδέες και ενδιαφέροντα έργα. Άλλωστε, η Κοζάνη έχει συνδέσει το όνομά της ιστορικά με την ενέργεια