Αυξήσεις στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών (μη μισθωτών) το 2025 «κρύβουν» οι αυξήσεις, οι οποίες θα δοθούν φέτος στους μισθούς ιδίως του ιδιωτικού τομέα φέτος.
Και αυτό γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2025, σύμφωνα με τον υφιστάμενο ασφαλιστικό νόμο (Βρούτση), οι εισφορές των μισθωτών θα αναπροσαρμοστούν κατά το ποσοστό του δείκτη μισθών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με άλλα λόγια, από το 2025, αλλάζει άρδην το σύστημα υπολογισμού των εισφορών των επαγγελματιών και αγροτών υπέρ του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, καθώς θα πάψουν οι εισφορές των εν λόγω επαγγελματικών ομάδων να προσαρμόζονται κατά το ποσοστό μεταβολής του πληθωρισμού.
Το σύστημα αυτό ίσχυσε την περίοδο 2023 – 2024, με συνέπεια την αύξηση των εισφορών των μη μισθωτών το 2023 κατά 9,6% και φέτος (σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις) κατά 3,9%.
Από το 2025, όμως, οι εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών θα υπολογίζονται με «μέτρο» τη μεταβολή των μισθών και όχι των τιμών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, με τα οποία ήλθε σε επαφή το newsit.gr αναφέρουν πως θα συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα καταλήξει σε προτάσεις σε σχέση με τον ακριβή δείκτη, η πορεία του οποίου φέτος θα καθορίσει το ποσοστό αύξησης των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών το 2025.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, πάντως, πως ζητούμενος είναι εκείνος ο μισθολογικός δείκτης ο οποίος εκφράζει πιο πολύ τις αμοιβές με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και όχι τις αμοιβές γενικά στον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή λαμβάνοντας υπόψιν και τις αμοιβές μερικής απασχόλησης), αλλά ούτε και στο δημόσιο τομέα.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, πως υπό «κανονικές» συνθήκες, οι μισθοί αυξάνονται κατά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με εκείνο των μισθών.
Ενδεικτικά, φέτος, ενώ ο πληθωρισμός στο γ΄ τρίμηνο του 2023 «τρέχει» με ποσοστό, κατά μέσο όρο, 2,26%, ο δείκτης μισθολογικού κόστους (ΕΛΣΤΑΤ) «έτρεχε» με μέσο ποσοστό 7,3%, δηλαδή τριπλάσιο.
Ανοιχτό φυσικά, παραμένει ποια θα είναι η πορεία των αμοιβών φέτος (και άρα ποια θα είναι η πορεία των εισφορών μη μισθωτών το 2024), με την Τράπεζα της Ελλάδας, στην τελευταία ενδιάμεση Νομισματική Έκθεση της, να προβλέπει αύξηση 7,1% στο σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας.