Οι δύο γυναίκες του mini ανασχηματισμού
Χωρίς εκπλήξεις ήταν ο mini ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν και η τοποθέτηση της Δόμνας Μιχαηλίδου στη θέση της υπουργού Εργασίας και της Ιωάννα Λυτρίβη στη θέση της υφυπουργού Παιδείας, με αρμοδιότητα της Επαγγελματική Κατάρτιση, αναδεικνύουν το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου για το συγκεκριμένο τομέα. Η κα Μιχαηλίδου ανήκει στους αποτελεσματικούς ανθρώπους που ανέλαβαν διάφορα χαρτοφυλάκια τα τελευταία χρόνια. Η κα Λυτρίβη έχει σημαντικότατη εμπειρία στον τομέα της κατάρτισης, που αποτελεί έναν τομέα αιχμής και για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για την αγορά γενικότερα καθώς υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού από τις κατασκευές μέχρι τον τουρισμό. Την περίοδο 2019 – 2023, μέχρι να εκλεγεί Βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ, η Ι. Λυτρίβη ήταν διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).
Πως εντοπίζονται τα deals του 2024 στο Χ.Α.
Η φετινή χρονιά θα είναι, επίσης, περίοδος σημαντικών συμφωνιών στο ελληνικό χρηματιστήριο, όχι μόνο λόγω του καλού κλίματος σε οικονομία και επενδύσεις. Για να εντοπίσετε πιο εύκολα από που θα έρθουν οι νέες μεγάλες συμφωνίες, δείτε ποιες εισηγμένες διοικούνται ακόμα από τους ιδρυτικούς μετόχους οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια θέση για 30 – 40 χρόνια! Μεταξύ αυτών ξεχωρίστε όσους δεν έχουν διάδοχη κατάσταση, δηλαδή τους επιχειρηματίες που άφησαν τα παιδιά τους να δραστηριοποιηθούν σε άλλους τομείς της οικονομίας ή των γραμμάτων και τεχνών και δεν έχουν συγκροτήσει μια συμπαγή ομάδα διοίκησης στην εισηγμένη. Ακόμα και αν υπάρχει ισχυρή ομάδα διοίκησης, πιθανώς η πρώτη γενιά της εταιρείας να επιδιώξει την είσοδο νέων μετόχων αφού η δεύτερη γενιά ακολουθεί διαφορετικό δρόμο. Μεταξύ των εισηγμένων υπάρχουν κάποιες τέτοιες περιπτώσεις που πιθανότατα θα μας απασχολήσουν μέσα στο 2024 ή στην επόμενη διετία. Όπως έχει γράψει ήδη η στήλη, αυτή η «αποστράτευση» της πρώτης γενιάς οραματιστών στην ελληνική αγορά πληροφορικής ήταν αυτή που τροφοδότησε τα μεγάλα deals του κλάδου την τελευταία διετία.
Η (μετοχική) διαδοχή στην Quest
Εδώ και χρόνια ετοιμάζει ο Θ. Φέσσας της Quest την επόμενη ημέρα με τη συγκρότηση μιας ισχυρής διοικητικής ομάδας. Ο ισχυρότερος όμιλος της ελληνικής αγοράς πληροφορικής είναι κατά κάποιο τρόπο και ο πλέον προετοιμασμένος για την «μετά Φέσσα εποχή»! Οι δύο βασικοί μέτοχοι του ομίλου με συνολικό ποσοστό 75%, ο Θεόδωρος Φέσσας και η πρώην σύζυγός του Ευτ. Κουτσουρέλη είδαν την επόμενη γενιά να κινείται προς διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους. Πολλοί προβλέπουν πως και οι βασικοί μέτοχοι της Quest θα ακολουθήσουν τελικά το δρόμο που διάλεξε πέρυσι ένας άλλος από την παλιά φρουρά της πληροφορικής, ο Σπύρος Βυζάντιος που επέλεξε να πωλήσει την Byte στον Όμιλο Ιντεάλ ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτη τη θετική πορεία που είχε τις τελευταίες δεκαετίες. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτή θα είναι μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Δεν είμαστε προφήτες, αλλά καλό είναι να υπάρχουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια που φαντάζουν πιθανά με βάση τη λογική και τη μέχρι σήμερα εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις. Μη μας έρθει απότομα το mega deal! Η κεφαλαιοποίηση της Quest Συμμετοχών βρίσκεται σήμερα λίγο κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ.
H Euronet μπήκε στη μάχη για τα ATMs των τραπεζών
Ο διεθνής όμιλος Euronet βρίσκεται ήδη σε διερευνητικές επαφές για τη διεκδίκηση της διαχείρισης του δικτύου ΑΤΜs των ελληνικών τραπεζών αφού μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε τους πρώτους διαγωνισμούς. Η Euronet, που είχε επικρατήσει στο διαγωνισμό για τη διαχείριση των POS της Τράπεζας Πειραιώς, έχει μεγάλη παρουσία σε 200 χώρες στη διαχείριση περίπου 52.000 ATMs. Το μοντέλο συνεργασίας που προτείνει στις τράπεζες προβλέπει την απόκτηση του δικτύου ATMs (Asset Purchase Programme – APP) και την επέκταση ή αναβάθμισή του με βάση πολυετή συμφωνία.
Η PSP αγοράζει ΔΑΑ πουλάει Cubico
Μετά την Enel Green Power Hellas στην οποία συμμετέχει πλέον με 50% η αυστραλιανή Macquire ετοιμάζεται να αλλάξει χέρια και ένας άλλος όμιλος που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της ελληνικής αγοράς αιολικών πάρκων. Πρόκειται για την Cubico Sustainable Investments, που διαχειρίζεται αιολικά ισχύος άνω των 100 MW στην Ελλάδα, και σήμερα ελέγχεται από τα καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία PSP και OTPP. Η PSP είναι αυτή που θα αυξήσει το ποσοστό της, στο 50% (συν μία μετοχή) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο πλαίσιο εισαγωγής του τελευταίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όμως προσέλαβε από κοινού με την OTTP την Bank of America και την Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) ως συμβούλους για την πώληση της Cubico. Η Cubico αποτιμάται σήμερα κοντά στα 5 δισ. ευρώ με χαρτοφυλάκιο 652 MW σε λειτουργία και 4,8 GW υπό ανάπτυξη. Εχει παρουσία σε δέκα χώρες του κόσμου. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 με τρίτο συνέταιρο την ισπανική Banco Stantender η οποία στη συνέχεια πώλησε το ποσοστό της στα δύο καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία.
Σενάρια για ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ και Αττική Οδό
Στο τρίτο τρίμηνο του 2024 θα έχει οριστικοποιηθεί η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Θυμίζουμε πως στο διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση παραχώρησης επικράτησε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά ακολούθησε προσφυγή της κοινοπραξίας Vinci – Mytilineos στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Στο ΤΑΙΠΕΔ δεν φοβούνται νομικές εμπλοκές αλλά η προϊστορία του Ταμείου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων! Με βάση τα σημερινά δεδομένα και το ιστορικό του ΤΑΙΠΕΔ υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πιθανή την (ετήσια;) παράταση της σημερινής σύμβασης της Αττικής Οδού ΑΕ που ελέγχεται από τις ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΒΑΞ. Μια τέτοια παράταση θα φέρει πρόσθετα μερίσματα στα ταμεία των δύο εταιρειών οι οποίες έχουν ούτως ή άλλως λαμβάνειν από την Αττική Οδό μέχρι το 2026 – 27. Έτσι και αλλιώς, για να αποχωρήσει ο σημερινός παραχωρησιούχος χρειάζεται μια διαδικασία αρκετών μηνών και δεν είναι γνωστό πόσο έχει προχωρήσει η σχετική προετοιμασία από το υπουργείο Υποδομών και την Αττική Οδό ΑΕ.
Οι δύσκολες ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας
Είχε δίκιο η διοίκηση της ΔΕΗ που κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους στο διαγωνισμό για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren παρά το γεγονός πως η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon είχε κερδίσει εδώ και πολλούς μήνες. Το έργο του ενός δισ. ευρώ που παραμένει στα χαρτιά εδώ και δεκαετίες θα μείνει στα σχέδια αφού ο διαγωνισμός πάει προς ακύρωση. Πάμε καρφί για τον 15ο διαγωνισμό από το 2006 που ξεκίνησε η προσπάθεια για το φράγμα Cebren! Και στο ενεργειακό μέτωπο οι σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία είναι δύσκολες, αν και τους τελευταίους μήνες υπήρξε πρόοδος για την επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων που διαχειρίζεται η Helleniq Energy. Η Helleniq Energy κέρδισε διαιτησία κατά του δημοσίου της Βόρειας Μακεδονίας και προ εβδομάδων εμφανίζονταν ως σίγουρο δεδομένο η επαναλειτουργία του αγωγού. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες προς διευθέτηση για τη κλείσει ένα πολυετές δυσάρεστο κεφάλαιο. Η Βόρεια Μακεδονία είχε ζητήσει και ποσοστό στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που προωθούν ΔΕΗ – ΔΕΠΑ Εμπορίας και Όμιλος Κοπελούζου κάτι που τελικά δεν συνέβη. Ποσοστό πήραν τελικά μόνο οι Βούλγαροι στο FSRU μέσω της Bulgatransaz. Θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συζητούσε να φτιάξει στα Σκόπια και ισχυρός ελληνικός όμιλος χωρίς τελικά να υπάρξουν μέχρι στιγμής σοβαρές εξελίξεις. Είπαμε, οι σχέσεις είναι δύσκολες.