Κυριακή, 17 Νοε.
12oC Αθήνα

Πως θα ”πέσει” χρήμα στην αγορά

Πως θα ”πέσει” χρήμα στην αγορά

Στις προγραμματικές δηλώσεις του ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης θα επισημάνει ότι βασική προϋπόθεση για να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση, να ανακοπούν τα λουκέτα και η αύξηση της ανεργίας είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.

Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η σταδιακή εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, με χρηματοδότηση από τους εταίρους, η τροποποίηση του επενδυτικού νόμου, ενώ αποφασιστικής σημασίας είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και φυσικά η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία συνολικά.

Η τροποποίηση του επενδυτικού νόμου κρίνεται αναγκαία καθώς έχει ως κεντρικό κορμό τις φοροαπαλλαγές διότι ψηφίστηκε όταν επικρατούσαν άλλες συνθήκες, ενώ σήμερα δεν υπάρχει κερδοφορία.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουν ξεκινήσει ήδη, για την επιτάχυνση των διαδικασιών και το «ξεμπλοκάρισμα κονδυλίων».

Στις επιμέρους προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνονται:

– Η επιτάχυνση των συγχρηματοδοτούμενων έργων με εξεύρεση λύσης για τη συνεισφορά των απαιτούμενων κεφαλαίων από τράπεζες και παραχωρησιούχους.

– Η επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, για την οποία βασική προϋπόθεση είναι επίσης η αποκατάσταση της ρευστότητας. Θα γίνει, επίσης αναθεώρηση του προγράμματος προκειμένου να κατευθυνθούν πόροι σε τομείς που θα εξασφαλίσουν ταχύτερη απορρόφηση (π.χ. αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΤΕΑΝ -Ταμείο Επιχειρηματικότητας).

– Η ελάφρυνση του διοικητικού βάρους με απλοποίηση / μείωση του κόστους για ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, διευκόλυνση των εξαγωγών, κατάργηση / εκσυγχρονισμό διαδικασιών επαφής των επιχειρήσεων με το Δημόσιο.

– Εξυγίανση του ΟΣΕ, ζήτημα που είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και στο οποίο θα δοθεί προτεραιότητα.

Ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς με βασικό εργαλείο την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και τους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου για θέματα ποιότητας, παρεμπορίου, κλπ. Η γενική διαπίστωση είναι ότι το επίπεδο των τιμών, παρά την πτώση του πληθωρισμού και την αύξηση των έμμεσων φόρων τα προηγούμενα δύο χρόνια, δεν έχει ακολουθήσει την πτώση των εισοδημάτων «και το θέμα των τιμών θα αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα και με μεγάλη προσοχή, ιδίως μετά τη μείωση που έχουν υποστεί τα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια» όπως έχει σχολιάσει ο ίδιος ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε