Και εξηγούμαστε: μετά το μπλόκο στο φορολογικό από το ΔΝΤ, το οποίο διαφώνησε κάθετα με το αφορολόγητο ζητώντας να μειωθεί στις 7.000 ευρώ και να το δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι (με το ισχύον σύστημα όλο το αφορολόγητο δικαιούνται όσοι δηλώνουν εισόδημα ως 21.000 ευρώ. Στη συνέχεια μειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος και μηδενίζεται πάνω από τις 42.000 ευρώ), επιζητώντας ουσιαστικά και πρακτικά να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι (μισθωτοί και συνταξιούχοι) που δηλώνουν κάτω από 25.000 ευρώ και να ελαφρυνθούν όσοι δηλώνουν πάνω από 25.000 ευρώ η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις.
Αφού, λένε στην κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι που συμμετέχουν στο κουαρτέτο συμφωνούν με την ελληνική κυβέρνηση και στο αφορολόγητο (στα υπόλοιπα θέματα συμφωνεί και το ΔΝΤ), τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατάθεση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου παρά την αντίθεση του ΔΝΤ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το αν αυτό τελικά θα γίνει πράξη ή όχι θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι θα δώσουν ουσιαστικά σιωπηρή συναίνεση και θα στείλουν μηνύματα στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να αντιδράσουν και να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο.
Στην κυβέρνηση, αναφέρουν οι πληροφορίες (και επιβεβαιώνουν εκείνες που είχε δημοσιεύσει το newsit.gr πριν από την άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα) υπάρχει η εκτίμηση πως αυτή η εκδοχή είναι βάσιμη.
Όμως, για το ασφαλιστικό αυτή η οδός είναι απαγορευμένη, τουλάχιστον προς το παρόν, γιατί διαφωνίες έχουν και οι Ευρωπαίοι κυρίως στο θέμα της αύξησης των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων και κατ΄ επέκταση των επικουρικών συντάξεων.