Έως και το 40% των καυσίμων που εισήχθησαν στη Λιβύη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιδοτήσεων το 2022, διακινήθηκαν λαθραία, όπως ανακάλυψε δημοσιογράφος του Bloomberg, ενώ πολλά από τα καύσιμα που εξήλθαν μέσω του παράνομου εμπορίου προέρχονταν αρχικά από τη Ρωσία.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι αρχές σταμάτησαν ένα δεξαμενόπλοιο με το όνομα Queen Majeda στα αλβανικά ύδατα, το οποίο ήταν γεμάτο με πετρέλαιο θαλάσσιου αερίου αξίας 2 εκατ. δολαρίων. Το πλοίο προερχόταν από το λιμάνι της Βεγγάζης στη Λιβύη. Και σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, το πετρέλαιο που μετέφεραν το έβγαζαν λαθραία από τη χώρα παράνομα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Queen Majeda ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου του προβλήματος λαθρεμπορίας καυσίμων της Λιβύης ύψους 5 δισ. δολαρίων, όπως ανακάλυψε ο δημοσιογράφος του Bloomberg για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις, K. Oanh Ha και έμαθε από τον επικεφαλής του ελεγκτικού γραφείου της Λιβύης, ότι το ποσοστό των καυσίμων που εισήχθησαν λαθραία το 2022 έφτανε το 40%.
Η Ha διαπίστωσε ότι πολλά από τα καύσιμα που εξήλθαν μέσω του παράνομου εμπορίου προέρχονταν αρχικά από τη Ρωσία. Στη συνέχεια, τα καύσιμα έφτασαν από τη Λιβύη σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων.