Το ημερολόγιο έγραφε 2012, όταν η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει την μείωση του κατώτατου μισθού από τα 751 ευρώ, στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ για τους νέους. Σήμερα και μετά την έξοδο από το μνημόνιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει την μερική αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, ο οποίος ωστόσο θα απέχει πολύ από τα επίπεδα του 2012. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο νέος κατώτατος μισθός θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν τις αυξήσεις στις αποδοχές τους το Φεβρουάριο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, ο κατώτατος μισθός που για τον άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο υπολογίζεται στα περίπου 586 ευρώ, θα αυξηθεί κατά 7% έως 8%. Δηλαδή, θα αυξηθεί από 41 έως 47 ευρώ με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί κοντά στα 630 ευρώ το μήνα.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει ανοδικά και όλα τα επιδόματα και τα βοηθήματα του ΟΑΕΔ προς τους ανέργους, αλλά και την παροχή προστασίας της μητρότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 550.000 εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση στις αποδοχές τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση να γίνει ήδη από το Φεβρουάριο με την υπουργική απόφαση να θέλουν κυβερνητικά στελέχη να έχει εκδοθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους θα δουν οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών. Γι’ αυτούς τους εργαζομένους ισχύει μέχρι στιγμής ο υποκατώτατος μισθός, που όμως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα καταργηθεί και θα εξισωθεί με τον κατώτατο μισθό. Έτσι, για αυτή την κατηγορία εργαζομένων η αύξηση μισθού αναμένεται να αγγίξει τα 120 ευρώ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται στο 55% του βασικού μισθού των εργαζομένων άνω των 25 ετών (586,08 ευρώ) και ανέρχεται σε 360 ευρώ. Επίσης αναπροσαρμογή προς τα πάνω και για το επίδομα μητρότητας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το καταβαλλόμενο μικτό μηνιαίο ποσό είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως καθορίζεται με κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ και σήμερα είναι 586,08 ευρώ. Αύξηση προκύπτει και για το εποχικό επίδομα ανεργίας, το οποίο λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, καπνεργάτες, ηθοποιοί, κεραμοποιοί, δασεργάτες, μουσικοί, κ.α. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το εποχικό βοήθημα είναι ίσο προς το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να συμπαρασύρει και τον μέσο μισθό.
Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα που πρόκειται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.
Η Πορτογαλία για τέταρτη συνεχή χρονιά αύξησε τον κατώτατο μισθό και πλέον εντός του 2019 αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 600 ευρώ. Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% – το υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην ευρωζώνη, ο οποίος πλέον από 858 ευρώ τον μήνα θα ανέλθει στα 1.050 ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάτω από τη κοινωνική πίεση των κίτρινων γιλέκων ανακοίνωσε μία – παραμετρική – αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ, αύξηση που θα αφορά 5 εκατ. εργαζομένους.
Του Θανάση Παπαδή