Οικονομία

Πότε θα γίνει ορατή η μείωση φόρου από συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους και ιδιωτικούς υπαλλήλους

Μικρή αύξηση στις συντάξεις τους θα δουν οι συνταξιούχοι στο τέλος Δεκεμβρίου. Από τέλος Ιανουαρίου οι αυξήσεις τους δημοσίους υπαλλήλους. «Αδικημένοι» οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Κερδισμένοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του δημοσίου.

Αύξηση τουλάχιστον 15 ευρώ θα δουν στην σύνταξή τους, στο τέλος Δεκεμβρίου, όσοι όμως συνταξιούχοι έχουν φορολογητέο μηναίο εισόδημα περί τα 835 ευρώ. Όπως είναι γνωστό οι συνταξιούχοι λαμβάνουν προκαταβολικά την σύνταξή τους και έτσι λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα δουν στους λογαριασμό τους την αυξημένη σύνταξη για τον μήνα Ιανουάριο του 2020.

Θα είναι έτσι οι πρώτοι που θα αντιληφθούν την αύξηση από την μείωση της φορολογίας, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ.

Την σκυτάλη θα πάρουν οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα που λίγες ημέρες αργότερα, μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά θα δουν και αυτοί αντίστοιχες αυξήσεις στους μισθούς τους, αφού και αυτοί λαμβάνουν προκαταβολικά την αμοιβή τους.

[read4more]

Ένα μήνα αργότερα θα δουν τις αυξήσεις οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα στο τέλος Ιανουαρίου του 2020, τα λογιστήρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων θα κάνουν την εκκαθάριση και θα πιστώσουν στους λογαριασμούς των υπαλλήλων το αναλογούν ποσό.

Οι τελευταίοι πάντως που θα δουν τις αυξήσεις στην τσέπη τους θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι μάλλον οι αδικημένοι της υπόθεσης διότι δεν γίνεται παρακράτηση και ως εκ τούτου όταν θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο τότε θα δουν την όποια διαφορά υπέρ τους.

Επίσης μία επισήμανση διόλου ευκαταφρόνητη. Συνταξιούχοι και μισθωτοί του δημοσίου θα δουν οριακά μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που έχουν τις ίδιες συνολικές αμοιβές. Και αυτό διότι οι πρώτοι δεν λαμβάνουν 14 μισθούς, αλλά 12, ενώ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς.

Ας δούμε λοιπόν πόσα ευρώ τον μήνα θα δουν ως αύξηση συνταξιούχοι και εργαζόμενοι.

  • Όσοι έχουν εισόδημα 10.000 ευρώ ετησίως θα δουν τον μισθό τους ή την σύνταξή τους να αυξάνεται κατά 15 ευρώ περίπου.
  • Όσοι έχουν το ίδιο εισόδημα και έχουν δύο παιδιά, θα δουν την αύξηση να φτάνει τα 17 ευρώ τον μήνα.
  • Για όσους έχουν φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ δύο παιδιά, τότε η αύξηση θα φτάσει τα 30 ευρώ τον μήνα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες η μείωση του φόρου θα είναι μεν μεγαλύτερη, ωστόσο θα την δει πολύ αργότερα. Από κέρδη 10.000 ευρώ και πάνω το ετήσιο όφελος είναι 1.300 ευρώ, δηλαδή κάτι περισσότερο από 100 ευρώ τον μήνα.

Επιχειρήσεις

Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 29% που ήταν για τα κέρδη του 2018 ή το 28% που ήταν προγραμματισμένο να ισχύσει για τα κέρδη του 2019, στο 24% συνεπάγεται μείωση της επιβάρυνσης περίπου κατά 34% σε πραγματικούς όρους υπό την προϋπόθεση ότι τα δηλωθέντα κέρδη θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα. Έτσι, επιχείρηση, με κέρδη 100.000 ευρώ, πλήρωσε συνολικά 29.000 ευρώ φόρο με το φετινό εκκαθαριστικό. Με τα ίδια κέρδη, στο εκκαθαριστικό του 2020 θα επιβαρυνθεί με 19.000 ευρώ δηλαδή 10.000 ευρώ λιγότερα. Και αυτό διότι ο φόρος θα μειωθεί από τα 29.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ ενώ και η προκαταβολή θα περιοριστεί αντίστοιχα από το 29% στο 24%.

Περαιτέρω ελάφρυνση θα υπάρξει μόλις υλοποιηθεί και ο δεύτερος γύρος μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20%. Μόλις γίνει και αυτό το βήμα, η επιβάρυνση θα πέσει κατ’ αρχήν στα 16.000 ευρώ και μετά θα σταθεροποιηθεί στα 20.000 ευρώ με τη συνολική ελάφρυνση να φτάνει ακόμη και στο 45% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Η κυβέρνηση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, περιμένει από τις επιχειρήσεις να δηλώσουν περισσότερα κέρδη και να τηρούν με συνέπεια την εργατική νομοθεσία.

Μέτοχοι

Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει αναστροφή της πτωτικής τάσης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην διανομή μερισμάτων από την πλευρά των επιχειρήσεων. Σε αυτό άλλωστε «ποντάρει» και το οικονομικό επιτελείο. Να αυξηθεί ο όγκος της φορολογητέας ύλης και το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου –το οποίο εκτιμάται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ αν δεν υπάρχει αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης- να περιοριστεί και από την φορολόγηση περισσότερων μερισμάτων έστω και με χαμηλότερο συντελεστή αλλά και από την είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται στα μερίσματα.

Στο παράδειγμα της επιχείρησης με τα κέρδη των 100.000 ευρώ φαίνεται και το τελικό όφελος για μια εταιρεία που θέλει να κάνει διανομή κερδών. Το 2019, από τα 100.000 ευρώ της έμειναν 71.000 μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ενώ αν διανέμονταν στο σύνολό τους, θα έμενε υπόλοιπο 63.900 ευρώ προς διανομή. Με το νέο καθεστώς, τα κέρδη προς διανομή αυξάνονται στα 76.950 ευρώ δηλαδή κατά 20,4%. Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση εισοδήματος από τη μία χρονιά στην άλλη.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα