Φαινόμενα δίχως προηγούμενο εμφανίζονται στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα το τελευταίο δίμηνο, με βάση τα επίσημα στοιχεία.
Καταρχήν, δεν προκαλεί εντύπωση ότι η παραγωγή ρεύματος ξεπέρασε τη ζήτηση στη χώρα μας τον Απρίλιο κατά 250 γιγαβατώρες, όπως προκύπτει από το τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ.
Το γεγονός αυτό πιστοποιεί την υπερπροσφορά που παρατηρείται στην εγχώρια αγορά και οδηγεί στην ανάγκη περικοπών παραγωγής μονάδων ΑΠΕ εν μέσω πολλών ωρών μηδενικών ή και αρνητικών τιμών στη χονδρική. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα αισθητό τον Απρίλιο, όταν η πράσινη παραγωγή (ΑΠΕ συν υδροηλεκτρικά) έφτασε κοντά στο 64% του συνόλου με τις θερμικές μονάδες να περιορίζονται στο 36%.
Στο κομμάτι της παραγωγής σημαντικό είναι και το γεγονός ότι εντός του Μαΐου οι λιγνιτικές μονάδες παραμένουν εκτός συστήματος επί 12 συνεχόμενες ημέρες για πρώτη φορά στα χρονικά.
Στα αξιοσημείωτα του Απριλίου συγκαταλέγεται η μηνιαία πτώση 3% που σημείωσε η συνολική ζήτηση, αλλά με μεγάλη άνοδο (6%) στην περίπτωση της υψηλής τάσης, δηλαδή της βιομηχανίας. Μάλιστα, οι βιομηχανίες δείχνουν να πατάνε «γκάζι» φέτος, αφού αύξησαν σημαντικά τις ανάγκες τους για ρεύμα και τους τέσσερις μήνες του 2024.
Την ίδια στιγμή, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα ήταν καθαρά εξαγωγική στο ισοζύγιο των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, αφού εξήγαγε 584 γιγαβατώρες και εισήγαγε 340 τον περασμένο μήνα.
Τέλος, στο κομμάτι της προμήθειας, η ΔΕΗ υποχώρησε για πρώτη φορά ιστορικά τον Απρίλιο κάτω από το 50%, με δεύτερη τη Μυτιληναίος που είχε μερίδιο 16,5% και τρίτη την Ήρων με 12,5%.