Site icon NewsIT
10:26 | 08.10.12

Πρεμιέρα για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης υπερχρεωμένων κρατών

Πρεμιέρα για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης υπερχρεωμένων κρατών
Newsit Newsroom

Από σήμερα τίθεται σε λειτουργία, μετά από καθυστερήσεις μηνών.Πρώτος ''πελάτης'' αναμένεται να είναι η Ισπανία.Διαβάστε τι λεφτά υπάρχουν στο ''ταμείο'', ποιός θα είναι το ''αφεντικό'' και ποιά θα είναι η αποστολή του.

Σε λειτουργία τίθεται σήμερα ο ESM. Ύστερα από καθυστερήσεις μηνών, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης υπερχρεωμένων κρατών γίνεται πραγματικότητα. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποιος θα είναι ο πρώτος «πελάτης»

Στο Κίρχμπεργκ του Λουξεμβούργου έχει την έδρα του ο ESM, ο οποίος σε μερικούς μήνες θα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 700 δισ. ευρώ. Ο ESM διαδέχεται τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF.
Οι 40 υπάλληλοι του τελευταίου θα προσληφθούν από τον μόνιμο μηχανισμό και το αργότερο το καλοκαίρι του 2013 ο ESM θα έχει λάβει το στάτους ενός αυτόνομου θεσμού της ΕΕ. Και όπως λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του EFSF που αναλαμβάνει χρέη γενικού διευθυντή στον μόνιμο μηχανισμό: «Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι έτσι ώστε ο ESM να μπορέσει να λειτουργήσει από την πρώτη ημέρα ως μόνιμος μηχανισμός σταθεροποίησης στην ευρωζώνη. Θα έχουμε μια απρόσκοπτη μετάβαση από τον έναν θεσμό στον άλλον», τονίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Αρχίζουμε να προωθούμε τον ESM σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο»

Ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός θα έχει στο τέλος 100 συνεργάτες, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τα κεφάλαια για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Τα 17 κράτη-μέλη θα καταβάλουν 80 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια στον ESM, ενώ άλλα 620 δισ. θα δοθούν με τη μορφή εγγυήσεων. Με αυτή την προίκα ο μόνιμος μηχανισμός θα βγει στις αγορές για να πουλήσει ομόλογα. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα διατίθενται στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξηγεί: «Αρχίζουμε να προωθούμε τον ESM σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Έτσι όλοι οι επενδυτές θα είναι ενημερωμένοι για την παρουσία του μόνιμου μηχανισμού ως νέου στοιχείου των αγορών».
Στην πραγματικότητα, αθροιστικά τα δάνεια που χορηγούν EFSF και ESM δεν θα υπερβούν τα 500 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 200 δις. ευρώ θα έχουν τον χαρακτήρα κεφαλαίου ασφαλείας. Η γερμανική συμμετοχή, σύμφωνα με απόφαση του κοινοβουλίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 190 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 27% του συνολικού κεφαλαίου. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θα είναι μέλος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM και είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι στο Συμβούλιο οι μέγαλες αποφάσεις θα λαμβάνονται με ομοφωνία και ποτέ ενάντια στη θέληση μιας χώρας.
Όλα δείχνουν πάντως ότι ο πρώτος «πελάτης» του ESM θα είναι η Ισπανία. Η ισπανική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Σε αντίθεση με τον EFSF, o ESM έχει το δικαίωμα να δανείζει απευθείας τις τράπεζες, χωρίς να υπολογίζονται τα κεφάλαια αυτά στο δημόσιο χρέος της χώρας, στις οποίες εδρεύουν.

«Αυτοί που έχουν τώρα τα ομόλογα, θέλουν να βγάλουν την ουρά τους απέξω»

Διατυπώνονται ωστόσο και ενστάσεις. Ο πρόεδρος του ινστιτούτου IfΟ του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες που θα είχαν ενδεχόμενες υπερβολικές προσδοκίες από τον ESM. O νέος μηχανισμός δεν συνιστά την απάντηση στα αίτια της κρίσης χρέους και είναι χρήσιμος μόνο για τους επενδυτές εκείνους που θέλουν να απαλλαγούν από τα άχρηστα κρατικά ομόλογα που διαθέτουν και κατά συνέπεια από το μεγάλο ρίσκο. «Αυτοί που έχουν τώρα τα ομόλογα, θέλουν να βγάλουν την ουρά τους απέξω. Για τον λόγο αυτόν θέλουν να ιδρυθεί στο Λουξεμβούργο μια Bad Bank με το όνομα ESM. Επιδιώκουν μια τραπεζική ένωση και σε τελική ανάλυση της κοινοτικοποίηση των χρεών στην Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο οι ισχυρές χώρες καλούνται να επωμιστούν τα βάρη των αδύναμων χωρών», τονίζει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.
Τις απόψεις του προέδρου του IfO δεν συμμερίζεται ο γενικός διευθυντής του ESM, που εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του νέου μηχανισμού. «Με όλες τις προετοιμασίες, τις δομές του ESM και το σημαντικό κεφάλαιο που θα διαθέτει, είμαι αισιόδοξος ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα σημειώσει την ίδια επιτυχία στις αγορές που σημείωσε μέχρι τώρα και ο προκάτοχός του, EFSF.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Τέλη Νοεμβρίου θα πάρουμε τη δόση

Αντάρτες και αποστάτες απειλούν την Μέρκελ στη Γερμανία
 
Τέλος τα τεκμήρια για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version