Σοβαρές είναι πλέον οι πιθανότητες, η Ελλάδα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου, όταν και θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του ο οίκος Standard & Poor’s.
Χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα – με την αξιολόγηση της Standars & Poor’s – και συγκεκριμένα τόνισε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα εξασφαλίσει πολύ γρήγορα την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχει γίνει».
Με αυτό όχι μόνο συμφώνησε αλλά υπερθεμάτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο έτος.
Όμως η είδηση της ημέρας ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίο και ανακοίνωσε ότι τελικά το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι μηδενικό, έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ. Όλοι περίμεναν ότι θα είναι χαμηλότερο από αυτή την πρόβλεψη, ωστόσο δεν ήταν αναμενόμενο να μηδενιστεί.
H παραπάνω εξέλιξη ίσως αποτελέσει το «διαβατήριο» για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, νωρίτερα του αναμενόμενου. Βέβαια ο οίκος αξιολόγησης ίσως σταθμίσει κάποια πράγματα και φυσικά την εκλογική διαδικασία πριν την λήψη της όποιας απόφασης.
Τα εύσημα πάντως απένειμε στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup. Όπως τόνισε «τον περασμένο Αύγουστο, χάρη στο έργο σας, την αποφασιστικότητά σας και τις πολιτικές σας η Ελλάδα εξήλθε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας (…) Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
Και ανέφερε ότι «πετύχατε ανάπτυξη του εθνικού εισοδήματος της τάξης του 5,9% πέρυσι, για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 2,3%. Πρόκειται για επίπεδα που είναι τώρα πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Το επίπεδο του πληθωρισμού είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη. Μολονότι παραδέχομαι ότι οι αυξήσεις στις τιμές, η αύξηση στο κόστος ζωής, έχουν ασφαλώς επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χάρη στις αποφάσεις που έγιναν στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σας είχατε τη δυνατότητα να επέμβετε εκ νέου και να υποστηρίξετε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».
Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες εκλογές ανέφερε ότι «όταν συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, θα έχει μία πιο υγιή οικονομική προοπτική, πιο ισχυρά οικονομικά θεμέλια από οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση εδώ και κάποιο καιρό. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχετε κάνει, στις πολύ δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτή η δουλειά απέφερε αποτελέσματα, ενίσχυσε την ανθεκτικότητά σας, ακριβώς σε μία συγκυρία που το χρειαζόμαστε (…) Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις υπηρεσίες που έχετε προσφέρει στον ελληνικό λαό».
Να σημειωθεί πάντως ότι και η Goldman Sachs προ καιρού είχε δηλώσει ότι θεωρεί πιθανή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου, δηλαδή την ημέρα που ο οίκος Standard & Poor’s αξιολογεί την ελληνική οικονομία. Σε σχετική της έκθεσή είχε υποστήριζε ότι η επίδραση των εκλογών δεν πρόκειται να έχει αρνητικές συνέπειες.
Αιτίες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σύμφωνα με τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο είναι η καλή πορεία των ιδιωτικών πιστώσεων, η ανάκαμψη στον σχηματισμό κεφαλαίου και η βελτίωση της εικόνας του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και αυτό παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του κόστους δανεισμού.
Αναφερόμενη στις εκλογές η Goldman Sachs τονίζει ότι ο πρώτος γύρος στις 21 Μαΐου είναι απίθανο να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς πραγματοποιούνται με το σύστημα της απλής αναλογικής, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ένα σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι ο πιο κρίσιμος.
Για την ελληνική οικονομία σημειώνεται ότι παραμένει ανθεκτική, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων λόγω της συνεισφοράς των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που φθάνουν περίπου στο 17% του ελληνικού ΑΕΠ.