Κερδίζει έδαφος η σκέψη να επιχειρηθεί και νέα παράταση της ισχύς του Νόμου Κατσέλη. Οι δεύτερες σκέψεις που έχουν επικρατήσει στην κυβέρνηση, είναι πως είναι καλύτερα στην παρούσα περίοδο να δοθεί παράταση, παρά να επιχειρηθεί αντικατάσταση με νέο πλαίσιο και αυτό διότι ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι σημαντικά χαμηλότερα.
Να σημειωθεί ότι ο Νόμος Κατσέλη θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, μετά την 2μηνη παράταση που έλαβε στο τέλος του 2018. Προκειμένου να υπάρξει νέο πλαίσιο θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει οριστικό σχέδιο, πράγμα που μάλλον φαίνεται και τεχνικά και πολιτικά αδύνατο.
Σήμερα η προστασία της πρώτης κατοικίας για παντρεμένο με δύο παιδιά είναι στις 280.000 ευρώ, ενώ τα σενάρια για το νέο όριο σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τις 130.000 έως 140.000 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές ότι είναι καλύτερα να υπάρξει μία συνολική λύση για τις τράπεζες και θα συνδέσουν την τελική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια με την αλλαγή του πλαισίου για τον Νόμο Κατσέλη. Με δεδομένο όμως ότι η τελική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσει, θα ζητηθεί να δοθεί παράταση και στον Νόμο Κατσέλη.
Εκτιμάται από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να φέρουν σοβαρές αντιρρήσεις και τελικά θα πειστούν πως η εν λόγω λύση είναι η καλύτερη δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σε ότι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων, εκεί υπάρχει ακόμη δρόμος. Και αυτό διότι ουσιαστικά η Ελλάδα δεν έχει καταλήξει σε ένα τελικό σχέδιο, ώστε να το παρουσιάσει στους δανειστές. Το μόνο μορφοποιημένο σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι αυτό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που η κυβέρνηση δεν το απορρίπτει αλλά ούτε και το υιοθετεί.