Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Προσωρινό λουκέτο λόγω κορονοϊού στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας

Προσωρινό λουκέτο λόγω κορονοϊού στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας

Στα «δίχτυα» του κορονοϊού βρέθηκαν και οι κλωστοϋφαντουργίες, καθώς τέσσερις ιστορικές εταιρείες του κλάδου ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες την αναστολή των εργασιών τους, θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας περισσότερους από 600 εργαζομένους. Πρόκειται για τις Φιερατέξ,  Βαρβαρέσος, Επίλεκτος και Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, εταιρείες που είχαν ήδη δεχθεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων χρόνων, κατάφεραν όμως μέσα από προγράμματα εξυγίανσης και λόγω των εξαγωγών, να διατηρηθούν ενεργές.

Μετά από τις νέες συνθήκες της αγοράς, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, με δραστηριότητα από το 1964, διέκοψε τις εργασίες της στις 18 Μαρτίου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα και η διοίκηση της Βαρβαρέσος υλοποίησε την απόφαση για αναστολή των εργασιών του εργοστασίου της το οποίο απασχολεί 227 εργαζόμενους. Απόφαση για αναστολή των συμβάσεων εργασίας από 1ηΑπριλίου έως 15 Μαϊού έλαβε και η Φιερατέξ, η οποία θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας, ενώ την ίδια οδό ακολουθεί και η Επίλεκτος, η οποία αποφάσισε να κλείσει τα εργοστάσιά της για 45 ημέρες.

Η εικόνα του κλάδου

Μετά από μία μακρά χρονική περίοδο οικονομικής κρίσης, ο κλάδος είχε αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, κυρίως λόγω των εξαγωγών.  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην ελληνική βιομηχανία ένδυσης και κλωστούφαντουργίας τη διετία 2018 με 2019, ανήλθαν σε 1.300. 

Οι  δε εξαγωγές, είχαν αυξηθεί αθροιστικά κατά 26% στο τριετές χρονικό διάστημα 2016-2018. Συνολικά, η αλυσίδα της ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περισσότερους από 160.000 άμεσα εργαζόμενους και πραγματοποιεί εξαγωγές ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως,   Παρόλα αυτά,  ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Βασίλης Μασσέλος, είχε επισημάνει ότι, στην εγχώρια αγορά η κατανάλωση ενδυμάτων παραμένει καθηλωμένη και θα χρειαστεί χρόνος για την πραγματική ανάκαμψή της, προτείνοντας επίσης, ένα εθνικό σχέδιο παρέμβασης για τους κλάδους της μόδας, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εγχώριας κρίσης.

Μετά από τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε ο κλάδος στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το 2019, οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ αντίθετα οι πωλήσεις χονδρικής και λιανικής στην εγχώρια αγορά κατέγραψαν πολύ μεγάλη πτώση κατά 11% και 7,7% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα, από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά, παρατηρήθηκε ταυτόχρονη πτώση των πωλήσεων χονδρικής και λιανικής ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις