Site icon NewsIT
13:52 | 30.08.19

Προστασία πρώτης κατοικίας: Τρέχουν να βελτιώσουν την ρύθμιση μετά την πομπώδη απροθυμία των κόκκινων δανειοληπτών

Προστασία πρώτης κατοικίας: Τρέχουν να βελτιώσουν την ρύθμιση μετά την πομπώδη απροθυμία των κόκκινων δανειοληπτών
Newsit Newsroom

Ποιες είναι οι παραπάνω γραφειοκρατικές διευκολύνσεις κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Τι θα συμβεί με το πιστοποιητικό βαρών από την πλευρά των δανειοληπτών. Ετοιμάζεται και τρίτη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σκοπό ο έλεγχος των τουλάχιστον 100.000 αιτήσεων που εκκρεμούν στα ειρηνοδικεία.

Τα άσχημα μαντάτα για την πορεία της διαδικασίας με την πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού για όσους έχουν κόκκινα δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, αλλά και στις τράπεζες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.

Με κοινή τους απόφαση τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης αποφασίστηκαν περαιτέρω γραφειοκρατικές διευκολύνσεις κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Στο εξής δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού βαρών από την πλευρά των δανειοληπτών, έγγραφο το οποίο απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να εκδοθεί από τις υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων.

Όπως έγραψε χθες το newsit. gr καμία απολύτως ρύθμιση δεν έχει γίνει, δύο μήνες μετά την λειτουργία της πλατφόρμας, κάτι που σημαίνει εκτός των άλλων ότι το κονδύλι των 150 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαθέσιμο το υπουργείο Οικονομικών για να επιδοτήσει τις δόσεις των δανειοληπτών, παραμένει ανέγγιχτο.

Ετοιμάζεται και τρίτη ηλεκτρονική πλατφόρμα

Από την άλλη, ενώ η αρμόδια Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δια του επικεφαλής της προβάλλει τα οφέλη της ένταξης στην πλατφόρμα –με κυριότερη βέβαια την επιδότηση του δανείου ακόμη και με ποσοστό 50%- ταυτόχρονα ετοιμάζει και μια 3η ηλεκτρονική πλατφόρμα (προηγήθηκαν αυτή του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και αυτή των κόκκινων δανείων) προκειμένου να «φιλοξενήσει» όσους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Σκοπός αυτής της πλατφόρμας θα είναι να γίνει έλεγχος των τουλάχιστον 100.000 αιτήσεων που εκκρεμούν στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας και να εντοπιστούν όσοι κατέθεσαν την αίτηση μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής. Όσοι εντοπιστούν να μην πληρούν τα κριτήρια θα χάνουν το δικαίωμα προστασίας από τα αναγκαστικά μέτρα των τραπεζών την οποία και απολαμβάνουν σήμερα για όλη τη χρονική περίοδο που μεσολαβεί μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Σύμφωνα με τα αθροιστικά, από 1/7/2019 μέχρι 25/8/2019, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:

Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 76.263 χρήστες.
Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 16.200 χρήστες.
Έχουν υποβληθεί 26 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες και, έχουν δοθεί δύο προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Νόμου 4605/2019 για την προστασία της 1ης κατοικίας παραδόθηκαν από τις τράπεζες οι δύο πρώτες προτάσεις ρύθμισης στεγαστικών δανείων, σε συνέχεια της αίτησης των δανειοληπτών στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ευνοϊκές προτάσεις – ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνουν:

Μακροχρόνια αποπληρωμή σε 24-25 έτη
Επιτόκιο 2%
Επιδότηση από το κράτος κατά 40-50% της μηνιαίας δόσης.

Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουν οι πολίτες τις προτάσεις αυτές και να τις αποδεχθούν (υπογράφοντας τις σχετικές συμβάσεις), μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Ακολούθως θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση, οπότε και ενεργοποιείται η σχετική ρύθμιση και στη συνέχεια ξεκινάει η χορήγηση της κρατικής επιδότησης σε μηνιαία βάση.

Αισιοδοξία για πραγματικό ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες

Στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, αισιοδοξούν ότι το ενδιαφέρον των χιλιάδων δανειοληπτών που προς το παρόν έχει αποτυπωθεί ως μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα, θα μετουσιωθεί σε πραγματικό ενδιαφέρον. Εκτιμούν ότι η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας έγινε στις αρχές Ιουλίου όταν το ενδιαφέρον όλων ήταν στραμμένο στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Από τον Σεπτέμβριο, και δεδομένου ότι θα πλησιάζει ο χρόνος απενεργοποίησης της πλατφόρμας (σ.σ θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου), ο αριθμός των αιτήσεων θα πολλαπλασιαστεί.

Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής του πιστοποιητικού βαρών, εκτιμάται ότι συνιστά σημαντική αλλαγή. Με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης, αίρεται η υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ενδιαφερομένους.

Αυτό εκτιμάται ότι θα μειώσει το γραφειοκρατικό κόστος και «θα δημιουργήσει συνθήκες επιτάχυνσης για την αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων ευάλωτων νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη ότι ελάχιστες αιτήσεις από αυτές που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση έχουν διεκπεραιωθεί»

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version