Δευτέρα, 26 Αυγ.
30oC Αθήνα

Πρώτα κυβέρνηση στη Γερμανία… μετά η δόση στην Ελλάδα

«Αντώνη
«Αντώνη, πρώτα η κυβέρνησή μου, μετά... η δόση σου!»

Πρώτα θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία και μετά θα πάρουμε την επόμενη δόση.

Αποκλείεται να προλάβει το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ, αφού δεν επαρκεί ο χρόνος για να εγκριθεί η σχετική έκθεση της τρόικας από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί τα προαπαιτούμενα της Τρόικα, ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα του προϋπολογισμού του 2014.

Κυβέρνηση και Τρόικα διέκοψαν προχθές τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, για να τις επαναλάβουν «τις επόμενες εβδομάδες», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Τρόικα.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η δόση δεν πρόκειται να εγκριθεί αν προηγουμένως δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο. Κι αυτό, γιατί θα πρέπει η νέα γερμανική κυβέρνηση πρώτα να ενημερωθεί για την έκθεση της Τρόικα και μετά να πει το «ναι» στην εκταμίευση της δόσης.

Έτσι, θεωρείται βέβαιο πλέον ότι το Eurogroup του Οκτωβρίου αποκλείεται να προλάβει. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας είναι καλυμμένες.

Οι εκκρεμότητες

Πρώτη «καυτή» εκκρεμότητα αποτελούν οι αμυντικές βιομηχανίες και κυρίως τα ΕΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ, υποστηρίζοντας ότι αυτή προϋποθέτει εξαγωγές, που δεν είναι δυνατόν να γίνουν.

Για την ΕΛΒΟ και την ΠΥΡΚΑΛ, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι Τρόικα και κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε μια συμβιβαστική λύση.

Δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα αποτελεί το θέμα της διαθεσιμότητας. Η Τρόικα θέλει διαβεβαιώσεις ότι τα 12.500 ονόματα είναι διασφαλισμένα, πράγμα για το οποίο φέρεται να αμφιβάλει…

Η διαπραγμάτευση, πάντως, θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αφού η Τρόικα αναχώρησε ήδη από την Αθήνα.

Σε ανακοίνωση των εκπροσώπων των δανειστών, πάντως, αναφέρεται ότι η αποστολή «σημείωσε πρόοδο», ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν και η Τρόικα θα επιστρέψει «τις επόμενες εβδομάδες».

«Αγκάθι» για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2014 αποτελούν επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία. Η Τρόικα, εξάλλου, βλέπει μαύρη τρύπα στα ταμεία και φέρεται να απειλεί με νέα μέτρα, αν δεν βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, η τρύπα είναι 580 εκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να την κλείσει με οργανωτικού τύπου παρεμβάσεις, χωρίς νέα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ έως το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων.

Το θέμα του χρηματοδοτικού κενού εκτιμάται ότι θα κλείσει μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ η μείωση του χρέους τον Απρίλιο του 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρόικα: Είμαστε ικανοποιημένοι – Διακόπτουμε προσωρινά για τεχνικούς λόγους

Τρόικα… Έφυγε για να ξανάρθει

Η Χρυσή Αυγή πιάστηκε, το πλεόνασμα απέδρασε! Μαύρα μαντάτα από τρόϊκα και για στρατιωτικούς

Στουρνάρας – τρόικα: Συμφώνησαν μόνο στο κλείσιμο του προϋπολογισμού – Ποιά είναι τα “ανοιχτά” μέτωπα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε