Οικονομία

Πρώτα οι νέοι φόροι στους αγρότες και μετά η εξεύρεση ισοδυνάμων

Με την ανακοίνωση του 26% του φόρου επί του αγροτικού εισοδήματος από το 2017, ως μέρος της νέας συμφωνίας – Μνημονίου με την τρόικα, και έχοντας υπόψη τα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας, όπως αυτά αντανακλώνται στη μορφή της εξειδίκευσης της, συστάθηκε μια ολιγομελής ομάδα εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) πριν τις εκλογές, υπό τον τότε Αν. Υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Σκοπός της ενέργειας αυτής ήταν η μελέτη της δομής-εξειδίκευσης της γεωργίας και η πρόταξη μέτρων φορολογικού χαρακτήρα, εκτός χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, ικανών να απαλύνουν το βάρος του φόρου του 26%. Το ΓΛΚ έδειξε ενδιαφέρον για το πρόβλημα αυτό καθώς επηρέαζε άμεσα τα έσοδα του κράτους.

Η μελέτη συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές, παρά την αλλαγή των αρμοδιοτήτων του κ.Μάρδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, παραδόθηκαν στον Υπουργό Γεωργίας τον κο Ευάγγελο Αποστόλου..

Η μελέτη χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο, το οποίο αναφέρεται στις εξαγωγές και εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που κατατάσσονται σε 132 κλάδους, με έμφαση στα 60 πρώτα (κατά φθίνουσα αξία) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα θεωρούνται υποδεέστερα, προσδιορίζοντας παράλληλα το βαθμό της εξειδίκευσής τους και συγκρίνοντας τη δομή αυτή με την αντίστοιχη της ΕΕ. Μια σύγκριση δηλαδή μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών εξαγώγιμων προϊόντων με αποδέκτη τις χώρες του υπόλοιπου κόσμου.

Κύριο συμπέρασμα της συγκριτικής αυτής έρευνας είναι το ακόλουθο: Τα Ελληνικά προϊόντα δεν είναι κατάλληλα εξειδικευμένα σύμφωνα με τις τάσεις της παγκόσμιας ζήτησης. Οι επιδόσεις των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, σε παγκόσμια κλίμακα, καταγράφουν μια ανισορροπία. Η διαπιστωμένη απουσία ενός μεγάλου μεριδίου της ελληνικής αγροτικής παραγωγής από το χάρτη της παγκόσμιας αγοράς αποτελεί μια εξέλιξη η οποία γεννά εύλογα πολλά ερωτήματα ως προς τον επαναπροσανατολισμό της εγχώριας παραγωγής, σύμφωνα με τα διεθνή καταναλωτικά και αγροδιατροφικά πρότυπα.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης αυτής προτείνονται λύσεις και τρόποι με σκοπό τον εξορθολογισμό και την επαναπροσαρμογή της εγχώριας παραγωγής καθώς και την ενίσχυση των ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με τη βοήθεια μέτρων φορολογικού χαρακτήρα, τα οποία βρίσκονται εκτός των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ. Με τη βοήθεια αυτών των μέτρων επιδιώκεται παράλληλα η απάλυνση των επιπτώσεων του φόρου του 26% επί των κερδών, όπως αυτή διατυπώνεται ως δέσμευση στην πρόσφατη συμφωνία της χώρας με τους θεσμούς.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Interlife: Στο 3,387% το ποσοστό της Cyproman Services
Η Cyproman Services διέθεσε 331.217 κοινές ονομαστικές μετοχές μετά δικαιωμάτων ψήφου ανερχόμενες σε ποσοστό 1,784 % επί του συνόλου του δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης
Interlife: Στο 3,387% το ποσοστό της Cyproman Services