Οικονομία

Πρώτη κατοικία: Παζλ για… δυνατούς λύτες το πόσοι θα μπούν στη ρύθμιση

Μόλις κατατέθηκε στην Βουλή το νομοθέτημα για την πρώτη κατοικία και την προστασία της, άρχισε ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου να γίνει καταγραφή των όσων μπορεί εν δυνάμει να αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο.

Χθες στην Βουλή και στα γραφεία των τραπεζών, ακούσθηκαν διάφορα νούμερα, τα οποία ουδείς είναι σε θέση να πει εάν ισχύουν ή όχι. Το μόνο ίσως κοινό είναι ότι εν δυνάμει αφορά έναν αριθμό δανειοληπτών που είναι κάτω από 150.000 άτομα, ενώ το ύψος των κόκκινων δανείων είναι στην περιοχή των 8 δισ. Και βέβαια δεν μπορεί να βάλει κανείς το χέρι του στο ευαγγέλιο και αυτό διότι θα πρέπει να είναι σε θέση κάποιος να τρέξει μία εφαρμογή στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει σήμερα, κανένας διότι όλα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν πέσει σε μία βάση δεδομένων.

Τα νούμερα που ακούγονται είναι βάσει εκτιμήσεων και όχι πραγματικών στοιχείων, τα οποία θα είναι αδιαμφισβήτητα. Δύο είναι οι παράμετροι που κάνουν δύσκολο το συγκεκριμένο έργο. Ο πρώτος αφορά την αδυναμία να πέσουν όλα τα δάνεια σε μία πλατφόρμα, αυτό θα γίνει εν ευθέτω χρόνο. Η κάθε τράπεζα μεν έχει τα δικά στης στοιχεία, όμως όλα αυτά θα πρέπει να παραμετροποιηθούν και με τα άλλα στοιχεία, όπως είναι το εισόδημα, του δανειολήπτη και της οικογένειά του και το ύψος των περιουσιακών στοιχείων. Τα στοιχεία για εισόδημα και ακίνητα θα πρέπει να πέσουν στην βάση από την εφορία.

Κατά συνέπεια του κουβάρι αυτό θα αρχίσει να ξετυλίγεται μόνο και μόνο όταν υπάρξει η πλατφόρμα και ξεκινήσουν οι αιτήσεις. Μέχρι τότε θα γίνονται μόνο εικασίες. Εικασίες που ναι μεν δεν θα απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα δίνουν και την ακριβή εικόνα.

Βέβαια ένα άλλο ζητούμενο είναι το πόσοι τελικά θα θελήσουν, έστω και αν μπορούν, να μπουν στην ρύθμιση. Να θυμίσουμε ότι επίκειται οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες και θα έχουν κάποιες επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν δεκτές από τους δανειολήπτες με ενθουσιασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι θα περνούν από συνεχές σκάνερ των περιουσιακών τους στοιχείων, κινητών και ακινήτων. Να σημειωθεί ότι όταν στο παλαιό καθεστώς είχε ζητηθεί εξουσιοδότηση να έρθουν στο φως τα περιουσιακά στοιχεία όσων ζητούσαν προστασίας, ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν.

Πολιτικά τώρα η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει την μάχη, αφού οι δανειστές μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουν αντιδράσει και δεν φαίνεται να είναι σε διάθεση να κάνουν «επανάσταση». Θα επιδιώξουν μέχρι και την τελευταία στιγμή να περάσουν τις ρυθμίσεις που θέλουν, όμως πλέον η δυνατότητα για σοβαρή ανατροπή δεν υπάρχει.

Οι δανειστές θεωρούν ότι το κείμενο, αν και έχει πολλά ζητήματα που χρήζουν επανεξέτασης, εντούτοις διαφέρει σημαντικά από το αρχικό κείμενο και υπό αυτή την σκοπιά, πιστεύουν ότι πέτυχαν τα περισσότερα, από αυτά που ήθελαν.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα