Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Πρώτη κατοικία: Συμφώνησαν… χωρίς συμφωνία – Η τελική απόφαση από τον Α. Τσίπρα

Πρώτη κατοικία: Συμφώνησαν… χωρίς συμφωνία – Η τελική απόφαση από τον Α. Τσίπρα

Νέα συνάντηση κυβέρνησης τραπεζών πιθανότατα το Σαββατοκύριακο.
Δυο φορές είπαν ότι τα βρήκαν, αλλά συμφωνία δεν υπάρχει.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.
Τα “αγκάθια” που δεν επιτρέπουν να υπάρξει οριστικό σχέδιο.

Συνήθως όταν κάποια κοινωνική ομάδα καλείται στο Μέγαρο Μαξίμου βγαίνει από εκεί με συμφωνία. Οι τραπεζίτες πήγαν σε Μαξίμου δύο φορές και από ότι φαίνεται συμφωνία δεν υπάρχει, παρά το γεγονός ότι και τις δύο φορές όλοι διαβεβαίωναν ότι … υπάρχει.

Το παράδοξο αυτό γεγονός σπάνια συμβαίνει στην πολιτική σκηνή του τόπου. Και την περασμένη Πέμπτη και χθες, τόσο η κυβέρνηση μέσω των αγαπημένων της διαρροών έκαναν λόγο για συμφωνία. Το ίδιο έλεγαν και οι τραπεζίτες, αλλά όσο ξετυλιγόταν το κουβάρι, ήταν ξεκάθαρο ότι συμφωνία για την πρώτη κατοικία επί του παρόντος δεν υπάρχει. Μπορεί οι διαφωνίες να μην είναι κομβικής σημασίας και αξεπέραστες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σχέδιο που μπορεί να πάει στην Βουλή.

Τα σημεία που αποτελούν ακόμη σημεία τριβής

Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι τραπεζίτες θέλουν μία κοινή αντιμετώπιση του θέματος «κόκκινα δάνεια», χωρίς να υπάρχουν δεκάδες δυνατότητες για τους δανειολήπτες να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς. Θέλουν όλοι να μπουν σε ένα κοινό πλαίσιο, μέσα από το οποίοι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω με τις ευθύνες τους.

Επίσης θέλουν, αυτό φαίνεται να έχει συμφωνηθεί, ο νέος νόμος να έχει συγκεκριμένη διάρκεια, ένα έτος, και να μην αποτελεί εσαεί ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από τους κόκκινους δανειολήπτες. Εξαίρεση θα αποτελούν μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς επίσης και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ένα ακόμη θέμα που καίει τους τραπεζίτες είναι τι θα γίνει με όσους είναι ήδη στον ν. Κατσέλη. Η κυβέρνηση δεν θέλει να τους αγγίξει, αλλά οι τραπεζίτες θέλουν να τους περάσουν από σκάνερ και να μπουν και αυτοί στην νέα πλατφόρμα.

Επίσης στην κυβέρνηση και ειδικά ο Αλ. Φλαμπουράρης ζητάει αν όχι απαιτεί το νέο πλαίσιο να είναι χαλαρό και να μην θίγονται περαιτέρω οι δανειολήπτες.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και την τελική πρόταση της τρόικας, η οποία έχει σοβαρές ενστάσεις σε μία σειρά από ζητήματα, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να είναι αυτή που θα χαλάσει την όποια συμφωνία.

Την τελική λύση προφανώς θα δώσει ο πρωθυπουργός, σε νέα συνάντηση (πιθανότατα) μέσα στο σαββατοκύριακο, αν αυτό χρειαστεί.

Πάντως όπως και να έχει όλα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι την Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να κατατεθεί στην Βουλή και να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία εκπνέει ο νόμος Κατσέλη.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις