Οικονομία

Πρώτη κατοικία: Το μεσημέρι της Παρασκευής η ονομαστική ψηφοφορία για το νέο πλαίσιο προστασίας

Το μεσημέρι της Παρασκευής (29.03.2019) θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η ψηφοφορία για την πρώτη κατοικία θα είναι ονομαστική, μετά από αίτημα που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο της Ολομέλειας η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο στις 12:30 το μεσημέρι.

Όλα αυτά ενώ την τελευταία στιγμή υπήρξε μια αιφνιδιαστική αρνητική εξέλιξη, που αφορά τις πρώτες κατοικίες που έχουν έχει τεθεί ως υποθήκη και αφορούν επιχειρηματικό δάνειο.

Συγκεκριμένα μειώνεται το όριο της ληξιπρόθεσμης οφειλής στις 100.000 ευρώ από τις 130.000 ευρώ που προέβλεπε αρχικά η τροπολογία.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ανέφερε πως κατ’ αρχήν θα ισχύει εκείνη η οποία είναι ήδη καταγεγραμμένη στα βιβλία των τραπεζών, με πρόβλεψη να έχει την δυνατότητα ο αιτών, αν διαφωνεί, να αποδείξει τον ισχυρισμό του με νόμιμο τρόπο και στοιχεία.

Την προαναγγελία της αλλαγής αυτής έκανε αρχικά από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος εξηγώντας ότι είναι αναγκαία για να επέλθει συμφωνία με την ΕΚΤ, η οποία ζητά το ύψος των ενυπόθηκων με πρώτη κατοικία επιχειρηματικών δανείων να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί υπήρξε ανησυχία σχετικά με το εάν θα επηρεαστεί η επάρκεια των κεφαλαίων των τραπεζών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η Nova ξεκινά πρωτοβουλία αποτίμησης της οικονομικής επίπτωσης των φυσικών καταστροφών και του ρόλου της τεχνολογίας στην πρόληψη
Η πρωτοβουλία της Nova, είναι βασισμένη σε εις βάθος μακροοικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική έρευνα της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα και στα πλεονεκτήματα της πρόληψης έναντι της αποκατάστασης, σε συνεργασία με την ελληνική επιστημονική κοινότητα
Ο Γιώργος Λάμπρου