Οικονομία

Πρώτο θέμα στο Βέλγιο ο “πολεμος” ΔΝΤ-Κομισιόν για την Ελλάδα

Στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται σήμερα ο βελγικός καθώς και ο εξειδικευμένος στα κοινοτικά θέματα Τύπος, αναδεικνύοντας, κατά κύριο λόγο, τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ σχετικά με τους χειρισμούς στην ελληνική κρίση.

Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί η De Tijd υπό τον τίτλο «Η παραδοχή σφαλμάτων είναι κάτι σύνηθες για το ΔΝΤ» χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποτιμά τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα λιτότητας στην οικονομία, κάτι που, όπως σημειώνεται, έχει «δραματικές» επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Η De Tijd υπενθυμίζει ότι το «mea culpa» που ομολόγησε το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, συνάδει με την παράδοσή του, καθώς «δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται εκ των υστέρων να παραδεχτεί ότι στηρίχθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις». Για του λόγου το αληθές, η εφημερίδα παραπέμπει σε ανάλογες περιπτώσεις από το παρελθόν, όπου το ΔΝΤ είχε προχωρήσει σε μία παρόμοια αυτοκριτική και παρατηρεί ότι ομολογώντας τα σφάλματά του σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης «ουσιαστικά επαναλαμβάνεται», καθώς ήδη, αρκετά νωρίτερα, η Λαγκάρντ είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει το 2011 ως μία «χαμένη χρονιά» για την Ελλάδα.

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περνάει στη αντεπίθεση ανταποδίδοντας τα πυρά στο ΔΝΤ, με αποτέλεσμα το τελευταίο να οδηγηθεί τελικά σε αναδίπλωση, εκφράζει, εξάλλου, ρεπορτάζ που φιλοξενεί η σημερινή De Standaard. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ είναι υπαρκτή και ο στόχος της επίμαχης έκθεσης του Ταμείου ήταν, αφενός να ασκηθεί πίεση στη Γερμανία προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την τραπεζική ενοποίηση, και αφετέρου να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Σε άλλο ρεπορτάζ της De Standaard υπό τον τίτλο «Η έκθεση δείχνει σε ποιο βαθμό η Ευρώπη τρέχει πίσω από τα γεγονότα» φιλοξενούνται δηλώσεις του Βέλγου πρώην πρωθυπουργού και ευρωβουλευτή Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος ανακηρύχτηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες «Ευρωπαίος ηγέτης της χρονιάς».

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το εάν μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, ο κ. Φερχόφσταντ εξέφρασε αμφιβολίες και απάντησε: «Οι μεταρρυθμίσεις όμως εξακολουθούν να μην έχουν υλοποιηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα, δηλαδή το πελατειακό σύστημα, η ακαμψία της αγοράς εργασίας και ο υπερδιογκωμένος δημόσιος τομέας».

Τέλος, το κοινοτικό έντυπο Europolitique αναφέρεται και αυτό εκτενώς στην έκθεση του ΔΝΤ, επισημαίνοντας την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε: «Τους το είχα πει». Στην πραγματικότητα, σημειώνει το δημοσίευμα, η κριτική του ΔΝΤ και οι μομφές έναντι των ευρωπαϊκών αρχών είχαν γίνει προ πολλού κοινός τόπος στην Ελλάδα.

Κατά την Europolitique δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ αναφέρεται σε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Με την πρόσφατη έκθεσή του, όμως, το Ταμείο προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αμφισβητώντας την ίδια την αποτελεσματικότητα της τρόικας, η οποία είναι σήμερα υπεύθυνη για τέσσερα προγράμματα διάσωσης σε χώρες στης ζώνης του ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδειάζει και ο Γιούνκερ την ΚΟΜΙΣΙΟΝ – Οι προβλέψεις της δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα!

Όλι Ρεν: Έκθεση υπαλλήλων και όχι επίσημα του ΔΝΤ

Οργισμένη αντίδραση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα!

Το μεγάλο σύνθημα της Κομισιόν: ΤΕΛΟΣ στη σκληρή λιτότητα

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα