Πέμπτη, 21 Νοε.
20oC Αθήνα

Προβληματισμός σε Moody’s και S&P για τον νέο προϋπολογισμό της Μεγάλης Βρετανίας

Προβληματισμός σε Moody’s και S&P για τον νέο προϋπολογισμό της Μεγάλης Βρετανίας
Φωτογραφία: Reuters

Eκνεύρισε τις χρηματοπιστωτικές αγορές o νέος προϋπολογισμός του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας ενώ εξέδωσαν την ετυμηγορία τους σχετικά και οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και S&P Global.

Η πιο επιθετική δημοσιονομική «χαλάρωση» μετά τα μέτρα για την πανδημία του 2020 θέτει νέες προκλήσεις για τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με τη Moody’s. Η S&P Global δήλωσε επίσης ότι η πιο χαλαρή πολιτική του Εργατικού Κόμματος θα συνεχίσει να πιέζει τα δημόσια οικονομικά της Μεγάλης Βρετανίας.

Είναι η πρώτη αίσθηση του τρόπου με τον οποίο οι οίκοι αξιολόγησης αξιολογούν τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο οποίος προκάλεσε το ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων, των μετοχών και της λίρας, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στον κίνδυνο αύξησης του δανεισμού και του πληθωρισμού.

To ξεπούλημα που ακολούθησε την ανακοίνωση του προϋπολογισμού της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς στα μέσα της εβδομάδας άρχισε να εξασθενεί την Παρασκευή (01.11.2024), αν και η απόδοση των 10ετών ομολόγων έχει αυξηθεί έως και 20 μονάδες βάσης σε μόλις πέντε ημέρες.

Στην έκθεσή της την Παρασκευή, η Moody’s ανέφερε ότι η αύξηση του δανεισμού θα αποτελέσει «πρόσθετη πρόκληση» για τις ήδη δύσκολες προοπτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει «να παραμείνουν πιο ευαίσθητες στο ενδεχόμενο λανθασμένων κινήσεων πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της αναταραχής στην αγορά χρυσών ομολόγων που ακολούθησε τον μίνι προϋπολογισμό του Σεπτεμβρίου 2022,» ανέφεραν οι αναλυτές της Moody’s. Ο οίκος βαθμολογεί το Ηνωμένο Βασίλειο με Aa3 με σταθερές προοπτικές.

Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη περιλάμβαναν ετήσια αύξηση των δημόσιων δαπανών κατά 70 δισ. στερλίνες και επιπλέον 100 δισ. στερλίνες για δαπάνες σε κεφαλαιουχικά έργα.

Η S&P, η οποία αξιολογεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως ΑΑ με σταθερές προοπτικές, διατήρησε αμετάβλητες τις βασικές προβλέψεις για το χρέος, επειδή «οι υφιστάμενες προβλέψεις της περιέχουν ήδη ευρύτερα ελλείμματα που αντανακλούν τις παρατεταμένες πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις