Για να επιβεβαιωθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 χρειάζεται και συνέχιση του προγράμματος σταθεροποίησης και πολιτική ομαλότητα ενόψει εκλογών τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.
Ισχυροποιούνται οι πιθανότητες το 2013 να είναι ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης, εκτίμησε ο Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της.
Ωστόσο, έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επαληθευτεί η πρόβλεψη ανάκαμψης το 2014.
Αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης καθώς, όπως είπε, τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
Αντίθετα, επιτάσσουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να διατηρηθεί σε μόνιμη βάση και να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης.
Δεύτερον, αποσόβηση ή έστω ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, λόγω των συνήθων αντιπαραθέσεων και της πόλωσης εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αναφερόμενος στις τραπεζικές εξελίξεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι πλέον το τοπίο έχει αλλάξει, προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, (περίπου 8 δισ. ευρω) επαρκούν για να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Εκτίμησε ωστόσο ότι και το 2104 οι δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης (αύξησης των δανείων) θα παραμείνουν για μία σειρά από λόγους περιορισμένες.
Πρώτον, διότι οι καθαρές εισροές καταθέσεων παραμένουν χαμηλές.
Δεύτερον, διότι ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις είναι ανάγκη να διατηρείται σε συντηρητικό επίπεδο.
Τρίτον, διότι η συσσώρευση δανείων σε καθυστέρηση αποθαρρύνει την χορήγηση νέων πιστώσεων.
Τέταρτον, διότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει υψηλή.
Παρά ταύτα προέτρεψε τις τράπεζες να αναπροσανατολίσουν την πολιτική τους, ώστε να αποφευχθούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία, όταν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων κατευθύνθηκε προς επενδύσεις σε κατοικίες και κατανάλωση.
Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται πλέον σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης.
Η περιορισμένη ρευστότητα θα πρέπει, δηλαδή, να κατευθύνεται στην πραγματική οικονομία με τρόπο που μεγιστοποιεί τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο, είπε χαρακτηριστικά, αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος.
Διαβάστε επίσης:
Ξεπέρασαν τις 1.900 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων από το 2009
Νέα μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες
Πτώση στο Χρηματιστήριο μετά το πάρτι – Γκρεμίζονται τα spreads
Μοναδικός υποψήφιος ο Όμιλος Λάτση για το Ελληνικό – Σήμερα η προσφορά