Οικονομία

Προβόπουλος: Τα “κόκκινα δάνεια” πνίγουν την οικονομία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Τράπεζα της Ελλάδος από τα λεγόμενα "κόκκινα δάνεια". Στην ετήσια έκθεση που παρουσίασε ο Πρόεδρος Γιώργος Προβόπουλος, αναφέρεται ότι εξαπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία 5ετία.

Πιο αναλυτικά:

Τον Σεπτέμβριο του 2013, σχεδόν ένα στα τρία δάνεια (31,2%) δεν εξυπηρετείται ενώ στηα καταναλωτικά, σχεδόν ένας στους δύο δανειολήπτες (45,8%) δεν πληρώνει τη δόση του.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο ΤτΕ και ιδιωτικές τράπεζες δημιούργησαν ειδικές διευθύνσεις και προβαίνουν σε μαζικές αναχρηματοδοτήσεις.

Αιτία σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ύφεση αλλά και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις γονάτισαν από όλα αυτά και ο πιστωτικός κίνδυνος αυξήθηκε, ενώ ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων εξαπλασιάστηκε µέσα σε µία πενταετία (Σεπτέµβριος 2013: 31,2%, Δεκέµβριος 2008: 5,1%)

Οι τράπεζες, διστακτικά στην αρχή και πιο ενεργά στη συνέχεια, προέβησαν σε ρυθµίσεις δανείων µε στόχο να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να περιορίσουν τον σχηµατισµό δανείων σε καθυστέρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προβόπουλος: Λιτότητα και πολιτική σταθερότητα για να έρθει η ανάπτυξη

Ξεπέρασαν τις 1.900 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων από το 2009

Νέα μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Πτώση στο Χρηματιστήριο μετά το πάρτι – Γκρεμίζονται τα spreads

Μοναδικός υποψήφιος ο Όμιλος Λάτση για το Ελληνικό – Σήμερα η προσφορά

”Δεν πουλάμε το συγκρότημα Πόρτο Καρράς”

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα