Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θεωρεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί στο ακέραιο και όχι μόνο αυτό, αλλά θα υπάρχει και ένα μικρό πλεόνασμα πάνω από το 3,5%, ένας δημοσιονομικός χώρος, ικανός να λειτουργήσει ως μαξιλάρι ασφαλείας.
Να σημειωθεί ότι στις 15 Οκτωβρίου θα σταλεί στις Βρυξέλλες και στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα έχει και περισσότερες λεπτομέρειες και παράλληλα θα έχει – σε ένα μεγάλο βαθμό – την έγκριση των δανειστών. Να σημειωθεί ότι οι δανειστές έβλεπαν δημοσιονομικό κενό ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας χθες μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, τόνισε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η έναρξη της διαδικασίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες είναι απολύτως διασφαλισμένα.
Σε ό,τι αφορά το ύψος του αφορολόγητου όχι μόνο δεν θα μειωθεί από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τους άγαμους χωρίς παιδιά αλλά θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο που θα έχει η οικογένεια. Παράλληλα με την αύξηση του αφορολόγητου το πακέτο στήριξης της νέας οικογένειας θα προβλέπει και το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.
Προκειμένου η κυβέρνηση να κλείσει το κενό, που βλέπουν οι δανειστές θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις που αφορούν και την πλευρά των εσόδων και την πλευρά των δαπανών, αλλά όχι με την κλασική έννοια που μέχρι τώρα γνωρίζαμε, δηλαδή αύξηση φόρων ή μείωση μισθών και συντάξεων. Πρώτη τομή θα είναι η αύξηση αυτών που θα πληρώνουν φόρους, δηλαδή η χιλιοειπωμένη έννοια της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Και αυτό θα συμβεί με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ παράλληλα η συγκράτηση των δαπανών θα κινηθεί σε δύο άξονες:
- Με την αναθεώρηση των ανωτάτων ορίων δαπανών, κάτι που θα φέρει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ το 2020. Πρόκειται για δαπάνες που έμπαιναν στον προϋπολογισμό και ποτέ δεν χρησιμοποιούνταν.
- Νοικοκύρεμα των προϋπολογισμών όλων των φορέων γενικής κυβέρνησης
Να σημειωθεί ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2020 θα επιτευχθεί χωρίς την χρήση των κερδών από τις κεντρικές τράπεζες, ANFA’s και SMP’s. Η σχετική απόφαση εκταμίευσης, αναμένεται να ληφθεί τον Δεκέμβριο εφόσον έχει προηγηθεί μια θετική έκθεση των θεσμών στο τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα το πλεόνασμα θα είναι και λίγο μεγαλύτερο, περίπου στο 3,7% – 3,8% του ΑΕΠ
Τέλος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το ποσοστό της ανάπτυξης θα κινείται στην περιοχή του 2,5%. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θέλει να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος στις προβλέψεις του, δεδομένου ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ευμετάβλητο με σειρά από αβεβαιότητες όπως η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και Ε.Ε αλλά και το ζήτημα του Brexit, ζήτημα που παραμένει στον αέρα και ουδείς γνωρίζει τι εξέλιξη θα έχει και βέβαια ποιες οι επιπτώσεις.
Σε ό,τι αφορά την φετινή ανάπτυξη αυτή θα κυμαίνεται πάνω από 1,5% αλλά σαφώς χαμηλότερα από το 2%.