Δευτέρα, 2 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Προϋπολογισμός 2025: Που θα πάνε οι επιπλέον δαπάνες ύψους 3 δισ. ευρώ και ποια «υψηλότερη οροφή» διεκδικεί η κυβέρνηση από την Κομισιόν

Προϋπολογισμός 2025: Που θα πάνε οι επιπλέον δαπάνες ύψους 3 δισ. ευρώ και ποια «υψηλότερη οροφή» διεκδικεί η κυβέρνηση από την Κομισιόν

Πάνω από 3 δισ. ευρώ σκοπεύει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες του προϋπολογισμού το 2025, με τα σχεδόν 3 δισ. ευρώ να έχουν «κλειδώσει» και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν.

Στο ερώτημα στο οποίο έθεσε τα Παραπολιτικά του Σαββάτου (30.08.24) αν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης ή στήριξης των πολιτών μέχρι το τέλος του έτους, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως «ο προϋπολογισμός του 2024 εκτελείται ομαλά».

Ο ίδιος υπενθύμισε πως ο στόχος για το 2024 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%. «Το βασικό, όμως, είναι τι περιθώρια υπάρχουν για το 2025. Μέχρι στιγμής, η Κομισιόν μάς δίνει περιθώριο αύξησης των δαπανών του 2025 κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Που θα πάνε αυτά;».

Ο κος Χατζηδάκης απάντησε πως «ένα δισ. ευρώ θα πάει στην αύξηση των τακτικών δαπανών του δημοσίου (ρεύμα, ενοίκια, υγεία, παιδεία. Ένα δισ. ευρώ επιπλέον θα πάει στις συντάξεις (400 εκατ. ευρώ για τις αυξήσεις και 600 εκατ. ευρώ για νέες συντάξεις). Ενώ επιπλέον 850 εκατ. ευρώ θα πάνε στην άμυνα (κυρίως σε παραλαβές των φρεγατών Belharra)».

Εποπλέον, συμπλήρωσε πως «πλησιάζουμε αμέσως – αμέσως το όριο των 3 δισ. ευρώ που θέτει η Κομισιόν. Για αυτό διαπραγματευόμαστε αυτές τις μέρες για μια υψηλότερη οροφή. Πάντα μέσα στα πλαίσια της λογικής. Περιμένετε ακόμα μια εβδομάδα και θα δείτε το τελικό πλαίσιο που διαμορφωθεί».

Πληροφορίες του newsit.gr από στελέχη με γνώση της ατζέντας του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως η «υψηλότερη οροφή» την οποία διεκδικεί το ΥΠΟΙΚ ανέρχεται περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις