Οικονομία

Προϋπολογισμός: Μια ανάσα από τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών! Λείπουν… 200 εκατ.

Κλείνει, αλλά δεν έχει ακόμη μηδενιστεί η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, για το δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού του 2020. Αύριο το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προϋπολογισμού και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και την τελευταία στιγμή θα γίνονται διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να κλείσει το κενό που υπάρχει, στις εκτιμήσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά έχει υποχωρήσει στα 200 εκατ. και δεν αποκλείεται μέχρι την αποστολή των στοιχείων από την ελληνική πλευρά να έχει εκμηδενιστεί ή να έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό κενό που έβλεπαν οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκίνησε από το 1,9 δισ.

[read4more]

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν στοιχεία και μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα το κάνουν και σήμερα, έτσι ώστε η οποία διαφορά να γεφυρωθεί και να μην υπάρξουν θολά σημεία. Εναλλακτικά σενάρια ήδη υπάρχουν, όπως και πηγές νέων εσόδων, αλλά και κονδύλια που μπορούν να περικοπούν. Μοναδική προϋπόθεση που θέτει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών είναι να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα ήθελε να έχει την σύμφωνη γνώμη των δανειστών, αλλά θα ήταν ικανοποιημένος και αν η διαφορά μειωθεί στο ελάχιστο, έτσι ώστε να έχει τον χρόνο να πείσει τους δανειστές.

Υπάρχει απόκλιση στο ρυθμό ανάπτυξης. Η Ελλάδα θεωρεί ότι μπορεί να επιτύχει ρυθμό 2,8%, ενώ οι δανειστές πιστεύουν ότι θα είναι χαμηλότερα στην περιοχή του 2,3%. Αυτή η διαφορά προκαλεί κενό σε ότι αφορά τα έσοδα. Οι δανειστές θεωρούν ότι το δυσμενές διεθνές περιβάλλον θα κόψει ανάπτυξη από την Ελλάδα. Αμφισβητούν ότι θα ισοδύναμα μέτρα ύψους 1,231 δισ. θα είναι αποτελεσματικά. Επίσης θεωρούν ότι η σημαντική αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ δεν θα συνεχιστεί με την ίδια τουλάχιστον ένταση και το 2020.

Η ελληνική πλευρά θα έχει σχεδόν ένα μήνα καιρό, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό μέχρι αύριο. Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 19 Νοεμβρίου, ενώ μία ημέρα αργότερα θα γίνουν γνωστές δύο εκθέσεις από τους δανειστές. Η μία θα είναι της Κομισιόν και θα εκφέρει γνώμη για τον προϋπολογισμό και η άλλη θα είναι η έκθεση συμμόρφωσης των δανειστών μετά την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, στο μεταμνημονιακό περιβάλλον.

Η κυβέρνηση θέλει να πάει μέχρι εκείνη την στιγμή όσο πιο ήρεμα μπορεί. Και αυτό διότι στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, θα κριθεί η τύχη που θα έχουν τα SMPs και ANFAs. Όπως είναι γνωστό η ελληνική πλευρά θέλει την αλλαγή του τρόπου χρήσης. Δηλαδή θα λογίζονται ως έσοδα στον προϋπολογισμό, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα ισόποσα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της οικονομίας, είτε με την μείωση της φορολογίας, είτε με την αύξηση των επενδύσεων.

Σταϊκούρας: Να σταματήσεις το business drain

«Βασικό μας μέλημα είναι να σταματήσουμε το «business drain» και να επαναπατρίσουμε όσες επιχειρήσεις «έφυγαν» για το εξωτερικό» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα έχει δρομολογηθεί ένα σταθερό και συνεκτικό φορολογικό πλαίσιο που δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων.

«Έχουμε ήδη», υπογραμμίζει, «δρομολογήσει τη δημιουργία ενός σταθερού και συνεκτικού φορολογικού πλαισίου, που θα περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας, των μερισμάτων και των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις. Ενώ με το τελευταίο νομοσχέδιο που καταθέσαμε στη Βουλή, ενδεικτικά, δημιουργούμε καλύτερες προϋποθέσεις για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις κυρίως για χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι «έχουμε ήδη αποδείξει, με τη μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ και το βελτιωμένο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών, ότι η κυβέρνηση όταν υφίσταται δημοσιονομικός χώρος τον αξιοποιεί επ’ ωφελεία κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης. Και αυτό γίνεται και με τα μέτρα που δρομολογούμε και τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Αφού πέρα από τη μείωση του φόρου φυσικών προσώπων για τα χαμηλότερα εισοδήματα, μειώνεται η φορολογία στα νομικά πρόσωπα, μέτρο που αφορά και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα