Site icon NewsIT
07:20 | 30.09.20

Προϋπολογισμός υψηλού ρίσκου με βαθιά ύφεση για το 2020 και ελπίδες ανάκαμψης το 2021

Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Θανάσης Παπαδής

Στην τελική ευθεία έχει εισέρθει η σύνταξη του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2021, που κατατίθεται στην Βουλή την προσεχή Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, του πλέον αβέβαιου των τελευταίων ετών, ελέω της πανδημίας. Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο που θα πάει στην Βουλή και εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέσα στο σαββατοκύριακο τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα έχουν συνεχείς τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να κλειδώσουν οι προβλέψεις για το 2021 που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Οι δυσκολίες είναι δεδομένες, όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση αλλά σχεδόν για όλες τις κυβερνήσεις του πλανήτη και ειδικά της Ευρωζώνης.

Click4more ΕΝΦΙΑ, Εφορία, αδήλωτα τετραγωνικά: Τελευταία προθεσμία σήμερα ή παράταση; Τι πρέπει να ξέρετε

Το να συνταχτεί προϋπολογισμός υπό αυτές τις συνθήκες αβεβαιότητας, μόνο εύκολο δεν είναι. Τα πάντα αλλάζουν, ακόμη και η πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 που δεν είναι ακόμη κλειδωμένη, μόλις τρεις μήνες πριν κλείσει η χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη, την οποία και θα τοποθετήσει τελικά λίγο κάτω από το 8,5%, έναντι 7,9% που είναι σήμερα. Εξάλλου και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αφήσει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μία πιο ασφαλής εικόνα θα υπάρξει στην κατάθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου, όταν και θα υπάρχουν σαφή στοιχεία για τις επιδόσεις του 3ου τριμήνου.

Μετά την ύφεση 15,2% του δεύτερου τριμήνου υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης που εμφανίζουν να περιορίζεται στο 10% το τρίτο τρίμηνο και στο 5% το τέταρτο. Στην περίπτωση πάντως αυτή το έλλειμμα θα διαμορφωθεί ελαφρώς ψηλότερο από το 8%. Αντίστοιχα το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί με βάση τους τελευταίους υπολογισμού στην περιοχή του 6-6,5%.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο για το 2021, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει οριακό πλεόνασμα λίγο κάτω από την μισή ποσοστιαία μονάδα. Για την ανάπτυξη του χρόνου, η πρόβλεψη θα κινηθεί στα επίπεδα του 5%. Όλα τα παραπάνω βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα είναι υπό έλεγχο και δεν θα ξεφύγει η κατάσταση.

Όλα αυτά τα σχέδια επί χάρτου και υπό την αίρεση ότι δεν θα γίνει ένα νέο lockdown στην Αττική. Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας εκτιμά ότι το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown ανέρχεται περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Click4more Στουρνάρας: Ευρώπη και Ελλάδα μπορούν να βγουν ισχυρότερες μέσω πράσινης ανάκαμψης

Με δεδομένες τις δυσκολίες, όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση, η μοναδική γραμμή που έχει δοθεί σε επίπεδο Ευρωζώνης είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αλλά με μέτρο. Δηλαδή, οι πόροι να κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στη στήριξη της απασχόλησης.

Για αυτό το λόγο άλλωστε το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνει μόνο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες που θα κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 820 εκατ. ευρώ και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες συνολικού κόστους 770 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Κομισιόν πρέπει να είναι προσωρινά και για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Και αυτό καθώς η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστο και ότι οι χώρες θα πρέπει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να προχωρήσουν σε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version