Site icon NewsIT
23:48 | 06.06.18

Ψαλιδόπουλος: Πιθανότατα τον Ιούλιο η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

ΔΝΤ Ελλάδα συντάξεις
Newsit Newsroom

Σε επιστολή του προς τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, εκτιμά ότι η ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ταμείου και ευρωπαϊκών θεσμών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεταφέρεται για τον ερχόμενο Ιούλιο – Αύγουστο παρά τις αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για συμφωνία εντός Μαΐου – Ιουνίου 2018.

«Είναι σαφές από το τρίτο μνημόνιο, ότι τα όποια μέτρα απομείωσης του χρέους θα ισχύσουν μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό που ζητεί το ΔΝΤ είναι να ανακοινωθούν/επισημοποιηθούν αυτά τα μέτρα νωρίτερα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως δεδομένα στα μοντέλα εκτιμήσεων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του προσωπικού του Ταμείου. Αυτό έχει προκαλέσει αντιγνωμίες στα πλαίσια του Γιούρογκρουπ. Τελικά στην πράξη βαδίζουμε, όπως όλοι διαπιστώνουμε, σιγά – σιγά στην ανακοίνωση των μέτρων λίγο πρίν την λήξη του προγράμματος παρά τις ενστάσεις του Ταμείου. Στο μέτρο που τελικά το χρέος θα κριθεί μετά τον Αύγουστο του 2018 βιώσιμο, θα είναι και οι επιτοκιακοί κίνδυνοι χαμηλότεροι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ψαλιδόπουλος.

Επίσης, ο ίδιος εξηγεί ότι από την ενδεχόμενη συμφωνία θα εξαιρεθούν τα δανειακά κεφάλαια που έχει διαθέσει το ΔΝΤ στην χώρα μας.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος αφήνει αιχμές για μέλη του ταμείου που σε προσωπικές τους αναρτήσεις στο internet καταδικάζουν την λιτότητα ενώ την ίδια ώρα επιμένουν όσον αφορά την Ελλάδα στην μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.

«Το προσωπικό του Ταμείου έχει τις συγκεκριμένες απόψεις περί συντάξεων και αφορολόγητου στην Ελλάδα λόγω της απόκλισης που το ίδιο διαπιστώνει με άλλα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά και φορολογικά συστήματα. Στις απόψεις αυτές ασκείται κριτική μια και πολλές φορές συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Οι κατά καιρούς αναρτήσεις απόψεων του προσωπικού σε μπλογκ όπου καταδικάζεται η λιτότητα είναι σαφώς αντιφατικές προς τα παραπάνω αιτήματα».

«Η μαγική λέξη για την ελληνική οικονομία είναι η ανάπτυξη»

Όσον αφορά στο πώς θα προχωρήσει η ελληνική οικονομία από τον Αύγουστο και μετά ο κ. Ψαλιδόπουλος αναφέρει ότι η μαγική λέξη είναι η ανάπτυξη.

«Σχετικά με τα μελλούμενα στην Ελλάδα, όντως από τον μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης εξαρτώνται τα πάντα. Η μείωση της ανεργίας και η επίτευξη των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων, από την μέλλουσα ανάπτυξη θα προκύψουν. Η δημιουργία υπερπλεονασμάτων τα δυο τελευταία χρόνια είναι, κατά τη γνώμη πολλών αναλυτών, περισσότερο αποτέλεσμα αλλαγών που έχουν επέλθει στο σύστημα πληρωμών (χρήση πλαστικού χρήματος) και φορολογικών ελέγχων. Υπάρχουν όμως, όπως είναι γνωστό, ρήτρες επιστροφής του υπέρ το συμφωνημένο ποσοστό πλεονάσματος στην κοινωνία, η οποία αμβλύνει εν μέρει τις εισοδηματικές ανισότητες».

«Το πρόγραμμα του 2010 έγινε υπό πίεση και υπό περιορισμούς»

Ο κ.Ψαλιδόπουλος αρνείται να αναφέρει τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει το 2010, παραδέχεται ότι το πρόγραμμα καταρτίστηκε υπό περιορισμούς και με πίεση χρόνου και τονίζει πως αυτό μπορεί να το γράψει κάποια στιγμή στο μέλλον ως ακαδημαϊκή δημοσίευση.

«Το 2010 επικράτησε κατάσταση πανικού από το ενδεχόμενο ξεσπάσματος κρίσης στην Ευρωζώνη, μια και δεν υπήρχαν τότε ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιμετώπισης τους. Τα ελληνικά προγράμματα καταρτίστηκαν υπό περιορισμούς και πίεση χρόνου, γεγονός που δεν επέτρεψε τονσυνυπολογισμό η την παραμετροποίηση όλων των πιθανών δεδομένων. Όντως όταν πρωτοήρθε το Ταμείο το 2010 υπήρχε η αισιοδοξία ότι με την γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια που δόθηκε θα μπορούσε η χώρα σύντομα να επανέλθει στην κανονικότητα. Αυτό δεν προέκυψε, εξ ου και το δεύτερο και, αργότερα, το τρίτο πρόγραμμα. Το τι θα μπορούσε να είχε κάνει η χωρα εναλλακτικά το 2010 είναι ένα μεγάλο, ανεξερεύνητο θέμα, αλλά υποθετικό, και για τον ιστορικό του μέλλοντος. Παραδέχομαι ότι ως οικονομολόγος έχω άποψη σχετικά με αυτό που πιθανά θα καταγράψω στο μέλλον σε κάποια ακαδημαϊκή δημοσίευση».

«Το ΔΝΤ δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο 4,8%»

Όσον αφορά στο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα από το ΔΝΤ ο κ. Ψαλιδόπουλος αναφέρει ότι είναι περίπου στα 4,8% ενώ υπάρχουν και φτωχές χώρες τις οποίες το ΔΝΤ δανείζει με επιτόκιο σχεδόν μηδέν.

«Τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ ποικίλουν. Χώρες πολύ φτωχές δανείζονται με 0% αλλά χώρες που έχουν δανειστεί ένα πολλαπλάσιο του κεφαλαίου συμμετοχής τους, δανείζονται με υψηλοτέρα και κλιμακούμενα επιτόκια , εξ ου και το περίπου 4,8% που ισχύει για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή».

«Τα δάνεια του ΔΝΤ δεν μπορούν να ενταχθούν στην μείωση του χρέους»

Ο κ. Ψαλιδόπουλος αναφέρει όμως ότι η μείωση του χρέους που ζητάει το ΔΝΤ από τα ευρωπαϊκά κράτη για την περίπτωση της Ελλάδος εξαιρεί τα δάνεια που έδωσε το ίδιο το ταμείο στην Ελλάδα.

«Η συζητούμενη απομείωση του χρέους εξαιρεί τα δανειακά κεφάλαια του Ταμείου προς την Ελλάδα. Τυχούσα συμπερίληψη τους είναι εξαιρετικά δύσκολη μια και θα ξεσήκωνε παρόμοια αιτήματα από φτωχότερα κράτη μέλη του ΔΝΤ που θα διεκδικούσαν ίση μεταχείριση».

 

Διαβάστε εδώ όλη την επιστολή

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/06/epistoli.pdf”]

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version