Νέα έξοδο στις αγορές είναι πιθανό να επιχειρήσει η Ελλάδα ακόμη και μέσα στο Μάιο, προκειμένου να ενισχύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση όταν αυτή θα συμβεί θα είναι 10ετούς διάρκειας και θα είναι η 3η μέσα στο 2020.
Το ενδεχόμενο νέας εξόδου στις αγορές επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, τονίζοντας ότι πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο το επόμενο διάστημα. Έχουν προηγηθεί η έκδοση 15ετούς και 7ετούς ομολόγου.
Reuters: Η Ελλάδα αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Στα σχέδια της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε χθες το Reuters, είναι και η αναβολή πληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα πλαίσια της πρόωρης αποπληρωμής χρέους. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους, αναφέρει σε δημοσίευμά του, ότι η χώρα θα μπορούσε να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ για να ενισχύσει τα ταμειακά αποθέματα και να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Click4more Το 50% των ξενοδοχείων θα παραμείνουν κλειστά – Πολυτελείς μονάδες στην λίστα
«Το σχέδιο μας είναι να γίνει έκδοση τουλάχιστον δύο ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους για την συγκέντρωση περίπου 4 δισ. ευρώ», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. «Η πρώτη έκδοση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, το καλοκαίρι», είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Και το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ότι βγάζουμε από τις αγορές θα το δίνουμε στους πολίτες, Δεν είχαμε δέσμευση για αποπληρωμή του ΔΝΤ. Ήταν μια επιλογή».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν από τις 15 Μαΐου και μετά η Ελλάδα θα επιχειρήσει και νέα έξοδο στις αγορές. Εντός του 2020 η χώρα έχει συγκεντρώσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων 15ετούς και 7ετούς ομολόγου.
Σε ό,τι αφορά την μη ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ δανείου ύψους 1,7 δισ., το Reuters αναφέρει ότι, υπό εξέταση φαίνεται να βρίσκεται η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. «Θα μπορούσαμε να αναβάλουμε την πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ, δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο », δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να λέει το πότε σχεδιάζει η Ελλάδα να προχωρήσει στις πληρωμές.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα ποσό ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ πέρυσι, μειώνοντας στα 6 δισ. ευρώ περίπου τη συνολική έκθεσή της προς το Ταμείο.
Τέλος το Reuters αναφέρει ότι η χώρα είχε αφήσει πίσω της την εποχή των μνημονίων και είχε επιστρέψει σε ανάπτυξη, όμως ο κορονοϊός ανέτρεψε τα δεδομένα, με την κυβέρνηση να προβλέπει ύφεση μεταξύ 4,7% και 8,9% φέτος. Το κόστος των έκτακτων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται υπολογίζεται στα 12,3 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο. «Η αναπροσαρμογή της στρατηγικής δανεισμού εστιάζει κυρίως στις αλλαγές στη διαδικασία δανεισμού και όχι μεταβολές στην ευρύτερη χρηματοδοτική δραστηριότητα», διευκρινίζει ο αξιωματούχος. Οι εκδόσεις εντόκων θα φθάσουν φέτος τα 12,5 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Τα αποθέματα ρευστότητας της χώρας, υπολογίζονται σε 15,7 δισ. ευρώ και προέρχονται από κεφάλαια που αντλήθηκαν από ομολογιακές εκδόσεις αλλά κυρίως από το «μαξιλάρι ρευστότητας» του ESM, που όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την έγκριση του Μηχανισμού.