Οικονομία

Ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης πριν τον ESM

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να είπε ότι η Ελλάδα εφόσον κάνει χρήση της γραμμής πίστωσης θα έχει όφελος στην διάρκεια 10ετίας περί τα 800 εκατ. λόγω των χαμηλών επιτοκίων, ωστόσο η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται ιδιαίτερα να προσφύγει στον ESM.

Ο πρωθυπουργός έχει λάβε την απόφαση να εξαντλήσει όλες τις άλλες διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης και ως τελευταία επιλογή, όχι ύστατη, να είναι ο ESM.

Click4more Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα μπορεί να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ αν χρησιμοποιήσει την πιστωτική γραμμή του ESM»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει οδηγηθεί σε αυτή την απόφαση, μετά από σχετικές εισηγήσεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για δύο βασικούς λόγους:

  • Ο ένας έχει να κάνει με το μήνυμα που θέλει να στείλει η χώρα προς πάσα κατεύθυνση, ότι έχει αλλάξει πορεία και μπορεί να διαχειριστεί τα ταμειακά της διαθέσιμα με μεγαλύτερη άνεση και σύνεση.
  • Και ο άλλος λόγος να κάνει με το γεγονός ότι εφόσον η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα κάνουν χρήση των κεφαλαίων του ESM, θα αφαιρεθεί ένα επιχείρηση από την αντιπολίτευση ότι πέφτει στα δίχτυα των δανειστών και δεν κάνει χρήση του «μαξιλαριού».

Έτοιμοι για νέα έξοδος στις αγορές

Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, το αντίθετο μάλιστα, το έχει επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει και άλλες εξόδους στις αγορές εντός του 2020. Αυτές πιθανότητα θα είναι δύο, μία τώρα και μία το φθινόπωρο. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει και 3η, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η Ελλάδα θέλει να μείνει σε επαφή με τις αγορές και αυτός είναι ένας από τους λόγους που θα προβεί στην νέα έξοδο. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και είναι έτοιμοι και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η νέα έκδοση θα είναι 10ετούς διάρκειας και χρονικά τοποθετείται από μέσα στον Ιούνιο, χωρίς να αποκλείεται και πιο σύντομα εφόσον οι συνθήκες στην αγορά είναι τέτοιες που θα επισπεύσουν την υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης. Οι αποδόσεις στο 10ετές την περασμένη εβδομάδα κινήθηκαν πτωτικά πλησιάζοντας εκ νέου το 2%, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αποτελεί το πάνω όριο μίας ενδεχόμενης νέας προσπάθειας εξόδου.

Click4more Σταϊκούρας: Καμία σκέψη, ούτε σχέδιο για μείωση σε μισθούς και συντάξεις

Το ποσό που θα αντληθεί θα είναι κοντά στα 2 δισ., ενώ στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να υπάρξει άλλη μία ή ακόμη και δύο ανάλογες εκδόσεις εντός του 2020.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως δεν θα μείνει μόνο στις εκδόσεις ομολόγων για να καλύψει την χρηματοδοτική τρύπα που έχει ανοίξει ο κορονοϊός.

Οι άλλες πηγές είναι:

  • Έντοκα γραμμάτια: Θα αυξηθούν τα χρήματα που θα σηκώνει το δημόσιο σε κάθε νέα έκδοση. Στόχος είναι να αυξήσει το όριο στα 15 δις, έναντι 12,6 δις που ήταν το 2019.
  • Κέρδη από ομόλογα: Η Ελλάδα θα λάβει ένα ποσό περί τα 1,3 δισ. από τα κέρδη των ομολόγων που είχαν οι ξένες κεντρικές τράπεζες με την επιτυχή ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης, αλλά και της 7ης.
  • Αναβολή αποπληρωμής δανείου στο ΔΝΤ: Υπάρχει σκέψη για μετάθεση της αποπληρωμής δόσης 1,7 δις το ΔΝΤ, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά το καλοκαίρι.

Υπάρχει εναλλακτικά και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μέρος από το μαξιλάρι των 19,5 δισ., αλλά δεν ψηλά στις επιλογές της κυβέρνησης, αφού εκτιμούν ότι θα σταλεί λάθος μήνυμα.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα