Οικονομία

Ψηλά ο πήχης της ΑΑΔΕ για τα έσοδα του 2021 – Διαβατήριο για νέα μείωση φόρων

Η πορεία των εσόδων το 2021, αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, αφού θα μπορέσει να ξεκλειδώσει μία σειρά από παρεμβάσεις, που θα μειώσουν το φορολογικό βάρος. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη σε αυτή την προσπάθεια που βέβαια θα είναι μπροστάρης.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το αν και κατά πόσο οι στόχοι αυτοί της ΑΑΔΕ μπορεί να επιτευχθούν εξαιτίας βέβαια της πανδημίας και του ότι η οικονομία ακόμη βρίσκεται στον αναπνευστήρα, κάτι που σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να βρίσκεται σε αναστολή εργασίας με έσοδα μόλις 534 ευρώ το μήνα.

Παρόλα αυτά στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία. Τα έσοδα που εκτιμάται ότι θα καταλήξουν στα δημόσια ταμεία θα φτάσουν στα 49,7 δισ. ευρώ.

Click4more Τσακλόγλου: Πάνω από 1,6 δισ. ευρώ σε 802.000 ανέργους και εργαζόμενες μητέρες έδωσε ο ΟΑΕΔ

Από αυτά τα 48,148 δισ. ευρώ, είναι φορολογικά έσοδα τα οποία μάλιστα υπερβαίνουν  κατά  312 εκατ. ευρώ το ύψος των φορολογικών εσόδων που προβλέπει ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός. 

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να φθάσουν φέτος τα 48,148 δισ. ευρώ, δηλαδή να αυξηθούν κατά 3,883 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα φορολογικά έσοδα του 2020, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει για φέτος ότι τα φορολογικά έσοδα που θα εισπραχθούν θα είναι αυξημένα κατά 3,571 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2020 και ότι θα ανέλθουν σε 47,836 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα οι φοροεισπρακτικοί στόχοι που τέθηκαν στην ΑΑΔΕ  διαμορφώνονται ως εξής:

  • Φόρος εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα: Θα πρέπει να εισπραχθούν 10,383 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 10,193 δισ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ καλείται δηλαδή να εισπράξει 190 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός. Σε σύγκριση με το 2020, η Α.Α.Δ.Ε. καλείται φέτος να αυξήσει τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 353 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων αυτών κατά 163 εκατ. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Αναζητούνται 3,922 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 3,416 δισ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ δηλαδή, θα πρέπει να εισπράξει από τις επιχειρήσεις 506 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.
  • ΦΠΑ: Ο μηχανισμός της ΑΑΔΕ καλείται να εισπράξει φέτος από τον ΦΠΑ 17,492 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι πρέπει να εισπράξουν 17,466 δισ. ευρώ.
  • Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης: Ο εισπρακτικός στόχος που τέθηκε στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός. Καθορίστηκε στα 6,599 δισ. ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 6,601 δισ. ευρώ.

Ευχή όλων βέβαια είναι αφενός ο στόχος να επιτευχθεί και αφετέρου η οικονομία να λειτουργήσει σύντομα. Εφόσον αυτό επιτευχθεί τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για επιπλέον φοροελαφρύνσεις του 2022.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα