Υστερα από τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ, ακολούθησαν οι αποκαλύψεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η πρώτη ήταν η κίνηση που έκανε να ζητήσει από την Κριστίν Λαγκάρντ να μην μειωθούν οι συντάξεις στην Ελλάδα και η δεύτερη πως δεν πρόκειται να υπάρξει στο Eurogroup της 22ας Μαίου συμφωνία για το χρέος.
Με τις δύο αποκαλύψεις, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο το χάος, που χωρίζει τους Ευρωπαίους με το ΔΝΤ και πως η συμφωνία ανάμεσά τους δεν είναι εφικτή στις παρούσες, τουλάχιστον, συνθήκες για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Το καλό (ή κακό αν προτιμάτε) τρίτωσε με τις σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ο οποίος μιλώντας για την αξιολόγηση είπε μεταξύ άλλων ότι “σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ, η Κομισιόν δουλεύει με βάση τις συνθήκες του ESM, που προβλέπουν συνεργασία με την ΕΚΤ και όπου είναι δυνατό με το ΔΝΤ”.
Που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και ο ESM, συνεργάζεται με το ΔΝΤ όπου είναι εφικτό και υπάρχουν θέματα, πρωτίστως το χρέος, που η σύμπτωση απόψεων και συμφωνία είναι προς το παρόν ανέφικτες.
Αν στα προαναφερόμενα προσθέσουμε τις κατά καιρούς δηλώσεις άλλων αξιωματούχων, υπουργών και τραπεζιτών ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ανάγκη του ΔΝΤ στην ελληνική υπόθεση, γίνεται αντιληπτό ότι η πλάστιγγα έχει γείρει προς την πλευρά της αποχώρησης.