Τετάρτη, 9 Οκτ.
21oC Αθήνα

Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

 Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3380 δολ. από το επίπεδο των 1,3394 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,3377 δολάρια.

Οι πιέσεις που δέχεται σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα συνδέονται κατά κύριο λόγο με την διάχυτη ανησυχία που επικρατεί αναφορικά με τα αποτελέσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει αύριο, στην οποία μάλιστα θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την συμφωνία Γαλλίας Γερμανίας να προχωρήσει η Ε.Ε σε αναθεώρηση των Συνθηκών προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως αύριο, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέα – δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε αυτά συγκαταλέγονται μία ενδεχόμενη μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 1%, καθώς και η διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές. Το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 16,92%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε περαιτέρω στο 28,98% έναντι 2,06% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες κινήθηκαν πτωτικά. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,03%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,87%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,70%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,47%, ενώ ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,20%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε