Site icon NewsIT

Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

05.09.2011 | 23:52
Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Οι αναλυτές αποδίδουν τις πιέσεις που δέχεται σήμερα το ευρώ στην εκλογική ήττα που υπέστη το κόμμα της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ στις εκλογές της Δ. Πομεράνιας, περιοχή απ΄ όπου κατάγεται η ίδια.

 Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4115 δολάρια από το επίπεδο των 1,4208 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4126 δολάριο.

Οι αναλυτές αποδίδουν τις πιέσεις που δέχεται σήμερα το ευρώ στην εκλογική ήττα που υπέστη το κόμμα της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ στις εκλογές της Δ. Πομεράνιας, περιοχή απ΄ όπου κατάγεται η ίδια. Η εξέλιξη αυτή εξελήφθη από τις αγορές ως αποτυχία της Γερμανίδας καγκελαρίου να πείσει τους ψηφοφόρους της για τις πολιτικές της επιλογές στην Ε.Ε. Αρνητικά επηρεάζει επίσης το ευρώ η αυξανόμενη πίεση που ασκείται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο (ΗΔΑΤ) δεν υπήρξαν σήμερα συναλλαγές. Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε στο 15,54% από 15,23% την Παρασκευή, καθώς συνεχίζεται η άνοδος της τιμής (μείωση της απόδοσης) του γερμανικού τίτλου. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο κλείσιμο της αγοράς στο 17,40% (από 17,24% την Παρασκευή) έναντι 1,86% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,07% από 2,08%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,89% από 1,91%, στο εξάμηνο υποχώρησε οριακά στο 1,73% από 1,74%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,54% και ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,35%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version