Δευτέρα, 21 Οκτ.
16oC Αθήνα

PwC: Νέο επενδυτικό κύμα

PwC: Νέο επενδυτικό κύμα
Reuters (αρχείο)

Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, το 2019 αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, ως προς την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε και το 2020.

Πέρυσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια που άγγιξαν τα 12,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 δισ. ευρώ αφορούσαν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, 5 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα, 1,2 δισ. ευρώ σε ιδιωτικοποιήσεις και 1,5 δισ. ευρώ σε συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Για το 2020, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και των σχετικών ανακοινώσεων, η αξία των συναλλαγών προβλέπεται να ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ, με επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ, έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Από έρευνα της PwC Ελλάδος, σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων, το προηγούμενο έτος, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τάξης του 67% στον όγκο συναλλαγών, καθώς πραγματοποιήθηκαν 85 συναλλαγές, όταν το 2018 είχαν πραγματοποιηθεί μόλις 51.

Οι κλάδοι που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη συνολική αξία συναλλαγών το 2019 ήταν αυτοί της ακίνητης περιουσίας (15,6%), των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (14,1%), των τροφίμων και ποτών (!2,5%) και της ναυτιλίας (12%).

Σε γενικές γραμμές επίσης, το 2019 χαρακτηρίζεται από σημαντική στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά ομολόγων, προς άντληση κεφαλαίων, ως απόρροια των σταθερά μειωμένων επιτοκίων στην Ευρώπη.

Επενδυτές από Αμερική και Βόρεια Ευρώπη αναζητούν ευκαιρίες

Φέτος, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας ήδη πραγματοποιηθεί από την αρχή του χρόνου δύο σημαντικές συμφωνίες, της Μυτιληναίος με την Motor Oil και των ΕΛΠΕ με την γερμανική εταιρεία Juwi στις οποίες η PwC λειτούργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

Κατά σειρά προτεραιότητας, επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει επίσης ο κλάδος του τουρισμού, με πολλά «κυοφορούμενα» deals στον ξενοδοχειακό κλάδο και το real estate. Στους υπόλοιπους κλάδους το ενδιαφέρον είναι ισομερώς κατανεμημένο.

Θετικές εκτιμήσεις από τους ειδικούς

Για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών κάνουν λόγο οι αναλυτές της PwC Ελλάδος.

Ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, το ερμηνεύει λέγοντας ότι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτυπώνεται στις αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου οι οποίες έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006.

Η μείωση του κόστους κεφαλαίου ενθαρρύνει την επενδυτική δραστηριότητα, ωστόσο η επίτευξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Είναι αναγκαία η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα από ένα γενναίο κύμα μεταρρυθμίσεων.

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και Επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε: «Σε συνέχεια μιας μεγάλης περιόδου όπου οι αποεπενδύσεις των συστημικών τραπεζών αποτελούσαν τον κύριο όγκο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, το 2019 παρουσιάζεται ένα ισορροπημένο portfolio με κινητικότητα σε μεγαλύτερο εύρος κλάδων. Η υγιής αυτή ισορροπία παράλληλα με την αύξηση των εισερχόμενων επενδύσεων, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας θετικής περιόδου. Η ωρίμανση της αγοράς με βάθος χρόνου προϋποθέτει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων”.

Ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, ανέφερε ότι: «Κατά το 2019, ολοκληρώθηκαν μεγάλες συναλλαγές σε συνέχεια πολυετούς καθυστέρησης. Το 2020 ξεκίνησε πολύ θετικά με πρωταγωνιστή τον τομέα της ενέργειας όπου η απολιγνιτοποίηση δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Αναμένουμε ένα δυναμικό έτος με τους τομείς ενέργειας, τουρισμού και ακίνητης περιουσίας να έχουν κυρίαρχο ρόλο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις