Προφανώς οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ότι βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση και δείχνουν για την ανησυχία τους για την πορεία ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», των εσόδων τους και βέβαια σοβαρά ερωτηματικά υπάρχουν και για την πορεία της οικονομίας.
Το τελευταίο μάλιστα είναι άμεσα συνυφασμένο με την γενικότερη εξέλιξη των οικονομικών τους μεγεθών. Οι επενδυτές θεωρούν ότι η επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα αργεί για αυτές και προτιμούν να αποεπενδύσουν, γράφοντας τις ζημιές τους παρά να περιμένουν, αναλαμβάνοντας περισσότερους κινδύνους από αυτούς που σήμερα είναι ορατοί.
Χθες μάλιστα στην αγορά υπήρξε επίδειξη δύναμης από τους πωλητές. Σε μία ημέρα όπου συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα – υποχώρησε ελαφρά κάτω από το 4% – στα ξένα χρηματιστήρια η εικόνα ήταν ιδιαίτερα θετική, στο ΧΑ οι πωλήσεις ήταν μεγάλες και το πλέον αρνητικό με υψηλό τζίρο.
Είναι περισσότερο από πασιφανές, ότι η πίεση των τελευταίων ημερών, κινείται ανεξάρτητα με την εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και με την πορεία των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων και είναι αμφίβολο αν για τις επιθετικές πωλήσεις των Ξένων είναι μοναδική αιτία τα αποτελέσματα εξαμήνου και η “στενή θύρα εξόδου” του Χ.Α., που δυσκολεύει το “έργο” όσων έχουν αποφασίσει να μειώσουν, ή και να μηδενίσουν θέσεις, παρατείνοντας την “ταλαιπωρία” των αποτιμήσεων.
Στα αξιοσημείωτα και η αυξητική τάση του τζίρου, κατά τις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις (χθες μάλιστα ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων
Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,72% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 15,18%.
Από τις 29 Αυγούστου, όταν και ξεκίνησε το εν εξελίξει πτωτικό κύμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 8,63% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 27,04%.
Το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά 17 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 21/4/2017 (671,57 μονάδες), ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υποχωρεί σε χαμηλά 31 μηνών.
Του Θανάση Παπαδή