Αγριεύουν τα πράγματα στις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χωρίς επίσημη εξήγηση και με αφορμή τα τερτίπια των δανειστών που όπως όλα δείχνουν παίζουν με τις καθυστερήσεις.
Η κρίση ανάμεσα τους είναι τέτοια που κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν από την πλευρά τους, ότι, εκ των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του Προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).
Αυτό που είναι πασιφανές πάντως για την τρόικα είναι πως παίζει ΄΄ενα παιχνίδι καθυστερήσεων στις πλάτες όμως της ελληνικής κυβέρνησης και φυσικά του ελληνικού λαού.
Για όλα αυτά τα παιχνίδια της τρόικας, η κυβέρνηση έχει καθαρή εικόνα κάτι που φαίνεται από τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για την αναβολή της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η φράση του ανώτατου στελέχους του ΥΠΟΙΚ είναι ενδεικτικό του κλίματος: “εμείς είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι, είναι δικό τους θέμα οι καθυστερήσεις, αλλά έχουμε κι εμείς υπομονή”. Αυτό δείχνει πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα πλέον είναι σε τεντωμένο σχοινί και οι τροϊκανοί συνεχίζουν να δείχνουν πρωτοφανή αγένεια στις θυσίες των ελληνικών λαών.
Το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε πως η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μιας και “πλέον δημοσιονομικά η χώρα δείχνει να είναι καλύτερα από ποτε”.
Πάντως, από όλες τις κατευθύνσεις διαρρέεται πως από τα μεγάλα αγκάθια των διαπραγματεύσεων είναι η τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και η συμμετοχή του προσωπικού που θα αποχωρήσει ως στόχος για τις απολύσεις το 2014.
Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε περάσει τις εξετάσεις της προγραμματισμένης αξιολόγησης από την τρόικα, δεδομένου ότι έχει εκπληρώσει όσα είχαν συμφωνηθεί, δηλαδή τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων, την απόλυση 2.000 (μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ) και την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, που αφορούσε 400.000 δημόσιους υπαλλήλους.
Αυτό που επισήμαιναν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι για πρώτη φορά δεν αναμένουν οι εκπρόσωποι της τρόικας απαντήσεις, αλλά το αντίθετο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: