Τετάρτη, 27 Νοε.
10oC Αθήνα

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα έχει εποπτεία για πολλά χρόνια ακόμα

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα έχει εποπτεία για πολλά χρόνια ακόμα

Το μνημόνιο φεύγει, η εποπτεία… μένει, και μάλιστα για πολλά χρόνια. Αυτό δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολιάζοντας το ελληνικό πρόγραμμα που τελειώνει τον Αύγουστο.

Ο επικεφαλής του ESM, μιλώντας στην Καθημερινή και την Ελένη Βαρβιτσιώτη, τόνισε ότι όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, θα υπάρχει εποπτεία για πολλά χρόνια ακόμα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης πως πάντα οι αγορές προτιμούν μια χώρα να είναι υπό εποπτεία, αφού έτσι αισθάνονται πιο “ασφαλείς” για επενδύσεις.

“Η εποπτεία από τη μια πλευρά είναι όμοια με αυτή που έχουν οι άλλες χώρες που δανείστηκαν από εμάς. Υπάρχει μεταμνημονιακή εποπτεία, υπάρχει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τον ESM και αυτό θα συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμα.

Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, υπόκειται στο πλαίσιο επιτήρησης της ΕΕ όσον αφορά τα δημοσιονομικά της: τη διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας και τις ετήσιες συστάσεις που κάνει η Επιτροπή σε όλα τα κράτη μέλη.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που σημαίνει ότι οι πιστωτές θα πρέπει να χορηγήσουν κάτι επιπλέον, τίθεται το λογικό ερώτημα πώς οι χώρες πιστωτές θα βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα και ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις μελλοντικές φορολογικές πολιτικές, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι αυτά τα πράγματα υλοποιούνται πραγματικά όπως έχει συμφωνηθεί“.

“Πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα με η χωρίς ελάφρυνση”

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, τόνισε ότι δεν υπάρχουν επιπλέον όροι, και ότι το σημαντικό είναι οι δανειστές να δουν ότι τα όσα συμφωνήθηκαν εφαρμόζονται.

“Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω όροι. Οι δανειστές θέλουν να δουν ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί υλοποιούνται και δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Οι συζητήσεις για το χρέος τώρα ξεκινάνε και δεν μπορώ να σας πω ποιο είναι το αποτέλεσμα.

Όταν σχεδιάσαμε το πρόγραμμα, αυτά και οι μεταρρυθμίσεις συμφωνήθηκαν για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία και όχι για να ικανοποιήσουν εξωτερικές δυνάμεις. Βλέπουμε ήδη τα οφέλη σήμερα. Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται για να πετύχει η χώρα μεγαλύτερη ανάπτυξη , να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, βιώσιμες και υγιείς εξελίξεις».

Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των Ελλήνων και του ESM. Οι στόχοι μας είναι ίδιοι γι αυτό και βλέπω μια μακρά συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και του ESM”.

“Η Ελλάδα δεν είχε εντελώς την κυριότητα του προγράμματος”

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, που ανέφερε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να έχει την κυριότητα του προγράμματός της έστω και τους τελευταίους μήνες.

“Η κυριότητα του προγράμματος είναι πολύ σημαντική, όπως ήταν σημαντική και στα άλλα κράτη μέλη. Εγώ την έχω τονίσει πολλές φορές όταν ήμουν στην Αθήνα και έβλεπα ότι έλειπε σε μερικές περιπτώσεις.

Τώρα έχει βελτιωθεί αν και ακόμα υπάρχουν σημάδια ότι δεν είναι στο σημείο που θα θέλαμε. Π.χ οι ιδιωτικοποιήσεις όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Δεν είναι κακό να υπάρχει συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα αλλά στο τέλος είναι σημαντικό η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να υποστηρίζουν το πρόγραμμα, καθώς σκοπός του είναι να βοηθήσει την οικονομία και τους Έλληνες.

Δεν είναι κάτι που έχει επιβληθεί από εξωτερικές δυνάμεις”

“Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα σημαίνει ότι πρόγραμμα του ESM πηγαίνει καλά”

Σχετικά με μια ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επί της ουσίας θα σημάνει ότι το πρόγραμμα του ESM έχει πάει καλά.

“Θα ήταν ένα επιπλέον σημάδι ότι το πρόγραμμα του ESM πηγαίνει καλά. Οι αγορές έχουν αντιδράσει καλά τους τελευταίους 12 μήνες με την εφαρμογή του προγράμματος και τις διάφορες αξιολογήσεις.

Οι αποδόσεις του ελληνικού ομολόγου έχουν δραματικά μειωθεί περίπου στο 3,7% για το δεκαετές ομόλογο. Αυτή είναι μια μεγάλη βελτίωση. Οι αγορές θα ψάξουν για άλλα σημάδια όπως την εκταμίευση του Φεβρουαρίου και ότι όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί.

Θα θέλουν και δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης που δείχνουν ότι υπάρχει αληθινή κυριότητα του προγράμματος.Η απόφαση του ΔΝΤ όσον αφορά την Ελλάδα είναι ένα από τα στοιχεία που θα παίξουν θετικό ρόλο στο να ενισχύσει τη θετική εικόνα που έχουν οι αγορές“.

Στα 8-10 δισ. η συμμετοχή του ESM στο “μαξιλάρι” για την Ελλάδα

Σχετικά με το “μαξιλάρι” για την Ελλάδα μετά την λήξη του προγράμματος, ανέφερε ότι ο ESM θα συμβάλει με ένα ποσό 8 – 10 δισ. ευρώ.

“Στον ESM είμαστε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε στο μαξιλάρι ρευστότητας με σημαντικό τρόπο στην επόμενη εκταμίευση. Αυτή ελπίζουμε να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο όταν να προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί, 1,9 δισ. ήδη έχουν δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό.

Η τελευταία εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης θα έχει ένα σημαντικό ποσό. Το πιθανότερο είναι το μεγαλύτερο μέρος της εκταμίευσης να δεσμευτεί για το μαξιλάρι ρευστότητας  που θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ποσό 8-10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η προσδοκία είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να προσθέσει στο εν λόγω αποθεματικό από την έκδοση ομολόγων“.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις