Οικονομία

Ρέγκλινγκ: Χωρίς τον ESM, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία θα ήταν εκτός Ευρωζώνης

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ήταν πολύ σημαντικός στην ανάκαμψη των χωρών, όπως η Ελλάδα, τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως χωρίς τους μηχανισμούς στήριξης, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πιθανότατα θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το ευρώ – προσθέτοντας πως η Ευρώπη “θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική” σε μία τέτοια περίπτωση.

Την επομένη της εξόδου της Ελλάδας στις χρηματαγορές και της άντλησης 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε τα οφέλη που είχε για την Ελλάδα ο δανεισμός από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Στην ομιλία του για τον ρόλο του ESM στην νομισματική ένωση, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι “εξοικονόμησε το 2017 περί τα 12 δισ. ευρώ χάρη στα χαμηλά επιτόκια των δανείων, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ. Και τέτοιου είδους εξοικονομήσεις επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο”.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην αντιπροσωπεία του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στις Βρυξέλλες, με θέμα: “Τι θα ακολουθήσει μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ; Ο ρόλος του ESM σε μία βαθύτερη νομισματική ένωση” σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, εφόσον παραμείνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

“Από το 2011”, είπε συγκεκριμένα ο Ρέγκλινγκ, “τα ταμεία βοήθειας της Ευρωζώνης διέθεσαν 295 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο.

Σήμερα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος σημειώνουν υψηλή ανάπτυξη και ταχεία μείωση των ποσοστών ανεργίας.

Και μπορούν να αναχρηματοδοτούνται εύκολα στις αγορές. Η Ελλάδα είναι επίσης σε καλό δρόμο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις”.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ρέγκλινγκ είπε ότι τα χαμηλά επιτόκια, με τα οποία δανείζει ο ESM, δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών που έχουν χρηματοδοτηθεί από αυτόν, προσθέτοντας ότι, για παράδειγμα, η Ελλάδα εξοικονόμησε περίπου 12 δισ. ευρώ το 2017.

“Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ”, πρόσθεσε. Πολλά έχουν συμβεί τα τελευταία 10 χρόνια, είπε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντας ότι “η νομισματική ένωση είναι τώρα πιο σταθερή και καλύτερα προετοιμασμένη για την επόμενη κρίση από ότι πριν από μία δεκαετία”.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα